Sałatka tabbouleh z bobem i fetą.

sałatka z kaszą bulgur
Kto by pomyślał, że kupno nowego talerza będzie wywoływało ten sam dreszczyk emocji, co kupno nowej torebki?! ;) Jak już pobuszuję po sklepach odzieżowych, zaraz lecę do tych z wyposażeniem domu ;) A tam taki wybór... Talerze, miseczki, kubki, tekstylia... A mówią, że od nadmiaru głowa nie boli :) Przygotowana przeze mnie sałatka tabbouleh z bobem i fetą pozowała jako pierwsza w dopiero co zakupionej miseczce. Myślę, że było im dobrze ze sobą. Misce z sałatką, bo jest smaczna i sałatce z miską, bo jest ładna :) Na naszym blogu pojawił się już przepis na podobne danie. Dodałam do niego bób i fetę. Zdecydowanie jest to wersja godna uwagi.
Składniki:

  • szklanka kaszy bulgur
  • szklanka bobu
  • 200 g pomidorków truskawkowych (lub innych małych)
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 15 listków mięty
  • 15 listków bazylii
  • 1 mała cebula
  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka syropu trzcinowego (lub miodu)
  • ser feta 
  • sól 
  • pieprz

Wykonanie:

  • Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • Bób ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i obrać.
  • Ogórki obrać i pokroić w kostkę.
  • Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. 
  • Cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Miętę, bazylię i pietruszkę posiekać.
  • Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i syropem trzcinowym. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wszystkie składniki na sałatkę delikatnie wymieszać ze sobą. Ewentualnie doprawić jeszcze.
  • Przed podaniem posypać fetą.

Komentarze

  1. Robiłam podobną, genialne są- szczególnie, że można zabrać ją do pracy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz