Waniliowy deser jaglany.
Moje dzieci zjadły ten deser z apetytem :) Jakby się dowiedziały, że zrobiłam go z kaszy jaglanej, na wstępie odmówiłyby współpracy ;) Zgodnie z zasadą "nie wiem jak to smakuje, ale wiem, że nie lubię!". Inspirowałam się przepisami na serniki jaglane, ale nie nazwałabym tak tego deseru. Nie przypomina w smaku tradycyjnego sernika. Jest zbliżony konsystencją, jednak i ta jest bardziej zwarta. Nie smakuje też kaszą! Jest bardzo dobry, przepełniony aromatem wanilii. Doskonale smakuje z sosem malinowym, który wprowadza kwaskową nutę i przyjemną wilgotność. I co najważniejsze w tym tygodniu, nie zawiera glutenu. Wypróbujcie!
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 2 szkl. mleka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 g mleczka kokosowego
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 laska wanilii
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
- Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą ciepłą wodą (ok. 2 minuty).
- Do garnka wlać mleko, wsypać kaszę i gotować ok. 15 minut. Trzeba uważać, bo łatwo się przypala. Kasza powinna wchłonąć cały płyn.
- Ugotowaną kaszę lekko przestudzić, dodać mleczko kokosowe, jogurt, ziarna wanilii, sok z cytryny cukier oraz jajka i zmiksować blenderem na jednolitą masę.
- Przelać do kokilek (lub na blachę) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 50 minut. Wystudzić.
przepięknie podane
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńA studzić ten deser trzeba w piekarniku czy można go od razu wyjąć po upieczeniu? Jeśli musi się studzić w piekarniku to czy drzwiczki trzeba od razu uchylić czy mają być zamknięte.
OdpowiedzUsuńWitam, studziłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wstawiłam do lodówki, podobnie jak w przypadku serników. Pozdrawiam :)
Usuń