Klopsiki w sosie marinara.
To danie jest niezwykle intensywne w smaku. Bardzo pomidorowe, chociaż oczywiście głównym składnikiem potrawy jest mielone mięso. Do sosu marinara użyłem dojrzałych pomidorów malinowych, a w klopsikach ukrywają się te suszone. Kto nie lubi klopsików? Ja mógłbym zajadać się nimi niemal codziennie ;) Ta wersja jest bardzo bogata i może służyć do zadań specjalnych. Jakich? Do robienia mocnego wrażenia ;) Pulpeciki w sosie marinara będą idealnie pasowały do makaronu, ale z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem też im będzie dobrze!
Składniki:
Klopsiki:
Składniki:
Klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 mała cebula
- 5 łyżek startego parmezanu
- 3 suszone pomidory
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
- olej
- 500 g dojrzałych pomidorów
- 1 mała cebula
- 3 plastry surowego boczku
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 szczypta płatków chili
- sól
- oliwa
- Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
- Dodać zmiażdżony ząbek czosnku.
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Dodać do smażenia minutę po czosnku razem z płatkami chili i szczyptą soli.
- Dusić na małym ogniu długo - około 1 godziny - mieszając co jakiś czas i próbując. W razie konieczności dodać jeszcze szczyptę soli.
- W dużej misce połączyć mięso z jajkami, startą cebulą, posiekaną natką, parmezanem, posiekanymi suszonymi pomidorami i bułką tartą. Dodać sól i pieprz.
- Uformować z masy około 3 cm kulki.
- Na dużej patelni zrumienić klopsiki ze wszystkich stron na oleju. Przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
- Klopsiki przełożyć do garnka z sosem i dusić w nim około 15 - 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz