niedziela, 31 lipca 2016

Klopsiki w sosie marinara.

pulpeciki w sosie pomidorowym
To danie jest niezwykle intensywne w smaku. Bardzo pomidorowe, chociaż oczywiście głównym składnikiem potrawy jest mielone mięso. Do sosu marinara użyłem dojrzałych pomidorów malinowych, a w klopsikach ukrywają się te suszone. Kto nie lubi klopsików? Ja mógłbym zajadać się nimi niemal codziennie ;) Ta wersja jest bardzo bogata i może służyć do zadań specjalnych. Jakich? Do robienia mocnego wrażenia ;) Pulpeciki w sosie marinara będą idealnie pasowały do makaronu, ale z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem też im będzie dobrze!
Składniki:

Klopsiki:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 mała cebula
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 3 suszone pomidory
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • olej
Sos:
  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 3 plastry surowego boczku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 szczypta płatków chili
  • sól
  • oliwa
Wykonanie:
  • Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
  • Dodać zmiażdżony ząbek czosnku.
  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Dodać do smażenia minutę po czosnku razem z płatkami chili i szczyptą soli.
  •  Dusić na małym ogniu długo - około 1 godziny - mieszając co jakiś czas i próbując. W razie konieczności dodać jeszcze szczyptę soli.
  • W dużej misce połączyć mięso z jajkami, startą cebulą, posiekaną natką, parmezanem, posiekanymi suszonymi pomidorami i bułką tartą. Dodać sól i pieprz.
  • Uformować z masy około 3 cm kulki. 
  • Na dużej patelni zrumienić klopsiki ze wszystkich stron na oleju. Przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
  • Klopsiki przełożyć do garnka z sosem i dusić w nim około 15 - 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz