piątek, 15 lipca 2016

Jagody pod migdałową kruszonką.

crumble jagodowe
Genialny deser z owocami lata, pod pyszną migdałową (oczywiście bezglutenową) kruszonką. Całość otulona delikatnym aromatem wanilii. Jeżeli nie macie pomysłu na jagody, to proponuję Wam przygotowanie takiego właśnie crumble. W kilka chwil wyczarujecie coś, do czego z przyjemnością będziecie wracać :) Tą propozycją kończę zabawę z hasłem tego tygodnia. To było ciekawe doświadczenie, które utwierdziło mnie w przekonaniu, że bezglutenowy może oznaczać smaczny :)




Składniki:

  • 300 g jagód
  • laska wanilii
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (można pominąć)
  • kruszonka: 100g mielonych migdałów, 2 łyżki masła, 50 g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

  • W garnuszku rozpuścić łyżkę cukru z łyżką wody oraz ziarnami wanilii. Jagody umyć, a następnie wymieszać z rozpuszczonym cukrem i łyżeczką mąki ziemniaczanej.
  • Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, wyrabiając je między palcami.
  • Owoce przełożyć do kokilek, posypać kruszonką i piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz