Jagody pod migdałową kruszonką.
Genialny deser z owocami lata, pod pyszną migdałową (oczywiście bezglutenową) kruszonką. Całość otulona delikatnym aromatem wanilii. Jeżeli nie macie pomysłu na jagody, to proponuję Wam przygotowanie takiego właśnie crumble. W kilka chwil wyczarujecie coś, do czego z przyjemnością będziecie wracać :) Tą propozycją kończę zabawę z hasłem tego tygodnia. To było ciekawe doświadczenie, które utwierdziło mnie w przekonaniu, że bezglutenowy może oznaczać smaczny :)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 300 g jagód
- laska wanilii
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (można pominąć)
- kruszonka: 100g mielonych migdałów, 2 łyżki masła, 50 g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- W garnuszku rozpuścić łyżkę cukru z łyżką wody oraz ziarnami wanilii. Jagody umyć, a następnie wymieszać z rozpuszczonym cukrem i łyżeczką mąki ziemniaczanej.
- Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, wyrabiając je między palcami.
- Owoce przełożyć do kokilek, posypać kruszonką i piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz