Sałatka z fasolki szparagowej, rukoli i jajka.
Fasolka szparagowa kolejny już raz pojawia się w naszych przepisach. Przed chwilą wystąpiła w towarzystwie bazylii, a nieco wcześniej w wersji indyjskiej. Nie zdradzę jakiejś wielkiej tajemnicy pisząc, że na pewno nie jest to pojawienie się ostatnie. Lato to po prostu czas fasolki. Musimy go maksymalnie wykorzystać z korzyścią dla doznań smakowych i zdrowia. Wysoka zawartość błonnika i obecność kwasu foliowego to chyba najważniejsze prozdrowotne cechy fasolki szparagowej. Ja do jedzenia tego warzywa nie muszę się jakoś zbytnio zmuszać dodatkowymi argumentami. Smakuje mi bardzo i gdybym się nie kontrolował, to mógłbym niechcący zamienić tydzień sałatkowy w fasolkowy ;) Przyznam szczerze, że miałem pomysł na sałatkę z dużymi zwartymi kawałkami tuńczyka, ale to co znalazłem w puszcze nie spełniło moich oczekiwań, chociaż smakowo było ok. Być może to dobrze, bo wchodzące z ławki rezerwowych jajko zagrało koncertowo ;) Pomysł na tuńczyka pozostaje aktualny i oczywiście może on znaleźć się w parze z jajkiem - będzie już wtedy blisko do klasycznej sałatki nicejskiej.
PS Dodałem do dressingu bazylię zainspirowany przepisem Marzeny :)
PPS Bazylię w wersji suszonej, ale nie dlatego żeby mi moja uprawa padła ;)
Składniki:
PS Dodałem do dressingu bazylię zainspirowany przepisem Marzeny :)
PPS Bazylię w wersji suszonej, ale nie dlatego żeby mi moja uprawa padła ;)
Składniki:
- 1/2 kg zielonej fasolki szparagowej
 - 3 jajka ugotowane na twardo
 - 2 cebulki dymki
 - garść dużych liści rukoli
 - 3 łyżki płatków parmezanu
 - 2 łyżki majonezu
 - 1 łyżeczka pasty paprykowej
 - 1/2 łyżeczki soku z cytryny
 - 1 łyżeczka suszonej bazylii
 - 1 łyżka drobno posiekanych suszonych pomidorów z zalewy
 - sól i pieprz
 - 1 łyżka cukru
 
- Fasolkę oczyścić, pokroić na około 3 cm kawałki i ugotować (10 - 15 minut) w 2 l wody z łyżką cukru i łyżeczką soli. Przelać na sitku zimną wodą.
 - Połączyć majonez z pastą paprykową, sokiem z cytryny, suszonymi pomidorami, bazylią oraz szczyptą soli i pieprzu.
 - Wymieszać fasolkę, rukolę, parmezan oraz pokrojoną na cieniutkie plasterki dymkę z dressingiem.
 - Odczekać minimum 10 minut i nałożyć porcje, do każdej dodając pokrojone w ćwiartki jajka.
 

Komentarze
Prześlij komentarz