wtorek, 5 lipca 2016

Ryż z miętą i orzechami.

ryż z orzechami nerkowca
W kuchni indyjskiej najbardziej fascynuje mnie ogromna ilość przypraw w jednym daniu, która sprawia że efekt końcowy jest genialny, smak złożony, a przy tym niezwykle harmonijny. Myślę, że ostrość potraw spokojnie możemy dopasowywać do indywidualnych możliwości :) Pierwszym moim daniem inspirowanym kuchnią indyjską jest ryż miętowy z dodatkiem orzechów nerkowca. Może stanowić osobny posiłek lub być dodatkiem do warzyw czy też curry z kurczaka. Tak przygotowany ryż jest dosyć oryginalny w smaku, w mojej wersji lekko pikantny. Polecam :)



Składniki:

  • 1 szkl. ryżu basmati
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryczka chili
  • garść listków mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pasty imbirowej
  • kardamon (u mnie szczypta mielonego)
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść orzechów nerkowca
  • sól
  • olej

Wykonanie:

  • Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.
  • Z mięty, czosnku, pasty imbirowej i papryczki chili przygotować pastę (zmiksować blenderem).
  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać kardamon, cynamon i smażyć przez chwilę, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Następnie dodać orzechy i smażyć jeszcze przez chwilę.
  • Dodać przygotowaną pastę oraz sok z cytryny, wymieszać i dusić przez 1 minutę.
  • Na końcu dodać ugotowany ryż, wymieszać i posolić do smaku.

3 komentarze:

  1. Fajne, ciekawe... pozwólcie, że znów się wtrącę, tym razem jako fan ryżu basmati :) proponuję zwrócić baczniejszą uwagę na jego przygotowanie - to nie jest tylko, ugotuj na sypko... ;) tutaj jest idealna instrukcja jak to zrobić, żeby ryż basmati był perfekcyjny! Jest po angielsku, jesli trzeba przetłumaczyć dajcie znać... ugotujcie tak i się przekonajcie jaki to wtedy boski jest ryż! :)

    Instructions

    take 2 cups of basmati rise

    Rinse the rice: Using a strainer, rinse the rice under cold, running water.

    Soak the rice (optional): Place the rice in a large bowlful of cold water, and let it soak for 30 minutes to an hour. You can skip this step, but it helps make softer rice.

    Transfer rice to a heavy based sauce pot with lid: If you've been soaking the rice, drain it well. Transfer it to the sauce pot with a pinch of salt.

    Pour boiling water over the rice: Boil water in a kettle or pot, measure out 3 cups of boiling water and pour over the rice.

    Bring to a simmer, then cover with foil and the lid: Set the pot over medium-high heat. When the water starts boiling and steaming again, cover the pot tightly with aluminum foil, crimping the edges around the rim of the pot (so that no steam escapes), and then place the lid on top.

    Reduce heat and cook the rice: Turn down the heat to just above it's lowest setting and let the rice cook for 15 minutes undisturbed.

    Remove from heat and steam for 5 minutes: After 15 minutes, remove the pot from heat. With the lid still on (no peeking!), let the rice steam another 5 minutes.

    Fluff the rice and serve: Uncover the rice, fluff it up with a fork and serve.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Perfekcjonistką bywam, ale nie jest to u mnie stan permanentny ;) Jak tylko uporam się z tłumaczeniem ;) ;) to przygotuję ryż basmati według powyższej instrukcji. To miło, że zaglądasz na naszego bloga. Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. A mnie, że się odezwę, już od dziecka kontakt z sypkim ryżem na talerzu wprowadzał w stan dziwnego rozdrażnienia ;)

    OdpowiedzUsuń