Kurczak tandoori.

kurczak marynowany w jogurcie
Kurczak tandoori wywodzi się z pakistańskiej części Pendżabu, a jego nazwa pochodzi od rodzaju glinianego pieca, w którym tradycyjnie był pieczony. Mięso jest długo marynowane w jogurcie z przyprawami, w tym barwiącymi na czerwono i żółto. Najczęściej spotkać można wersje mocno czerwone, za co odpowiedzialne są chili, pieprz kajeński, lub kaszmirskie chili (łagodniejsze, ale mocno barwiące). Żółte i pomarańczowe odcienie pochodzą od kurkumy i słodkiej papryki, co oznacza również, że kurczak w tym kolorze jest daniem  znacznie łagodniejszym w smaku. Kariera potrawy zaczęła się od zaserwowania jej pierwszemu premierowi niepodległych Indii, którym był Jawaharlal Nehru. Obecnie kurczak popularny jest na całym świecie, a ponieważ trudno w europejskim domu lub ogrodzie o piec tandoor, to najczęściej przyrządza się go na grillu, lub po prostu w piekarniku. Moja wersja (jak widać) jest łagodna, ale rodzaj i ilość przypraw odpowiedzialnych za kolor jest kwestią indywidualną, a kluczowe jest naprawdę długie marynowanie kurczaka w jogurcie. I zupełnie nie przeszkadza to, by podać go również w towarzystwie jogurtowego dipu, który zaproponowała nam Marzena. Tak będzie świetnie :)

Składniki:

  • 1 kg ulubionych części kurczaka
  • 300 ml naturalnego jogurtu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 starta cebula 
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 łyżeczki garam masali
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
Wykonanie:

  • Usunąć skórę z kurczaka i zrobić w mięsie głębokie nacięcia. Natrzeć solą wymieszaną z sokiem z cytryny i oliwą. Pozostawić w misce na 20 minut.
  • Połączyć jogurt z przyprawami i obtoczyć w nim dokładnie kawałki kurczaka. Przykryć miskę i schować do lodówki na minimum 6 godzin (do 24).
  • Piec na grillu, lub w piekarniku pod grillem rozgrzanym do 230 - 240 stopni, około 25 minut.
  • Podawać z ryżem lub pieczywem i raitą.

Komentarze

  1. Kolejny przepis z Waszej stronki przetestowany! Kurczak Tandoori genialny! Do tego miętowy sos jogurtowy i ryż basmati - palce lizać :) ... choć... nie odważyłem się wyciągać kurczaka po 25 minutach :) trzymałem 50 i wyszedł gites! :) W rezerwie miałem zwykłego kurczaka na wypadek gdyby z tym było coś nie tak. Okazało się, że dzieciaki dokładały sobie tylko tego, a ja musiałem zjeść rezerwowego ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz