Cytrynowe ciasto kukurydziane.
Dawno nie byłem tak zadowolony z efektów mojej kuchennej działalności. Nawet zanim spróbowałem, to już miałem przeczucie, że będzie dobrze. Kolor i zapach mi to powiedziały ;) Cytrynowe ciasto kukurydziane jest bardzo cytrynowe i nie bardzo słodkie. Ziarnistość polenty daje mu ciekawą strukturę, a migdały jeszcze ją podkreślają. W dziwny sposób ciasto wydaje się jednocześnie proste i złożone, ascetyczne i bogate. I nie jest to wyrazem dysonansu, a harmonijnej pełni. Zdecydowanie! Przygotowywałem ten bezglutenowy wypiek pierwszy raz i do tego w pośpiechu przed wyjściem na lotnisko (udało się i nawet kwiatki zdążyliśmy kupić ;)), ale z pewnością wkrótce to powtórzę. Koniecznie. I następnym razem spróbuję użyć włoskiego likieru limoncello do nasączenia ciasta. W ogóle myślę, że wprowadzenie do wnętrza dużej ilości kwaskowatego płynu jest sprawą kluczową.
PS Marzena ma rację: Maćkowi nie drgnęło serce do samego końca piłkarskich mistrzostw, bo i tak przecież wcześniej wiedział, kto wygra ;)
PPS Czy nie powinniśmy byli zrobić przypadkiem tygodnia portugalskiego?!
Składniki:
PS Marzena ma rację: Maćkowi nie drgnęło serce do samego końca piłkarskich mistrzostw, bo i tak przecież wcześniej wiedział, kto wygra ;)
PPS Czy nie powinniśmy byli zrobić przypadkiem tygodnia portugalskiego?!
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 120 g cukru
- 150 g polenty (kaszki kukurydzianej)
- 150 g mielonych migdałów
- 3 duże jajka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok z 2 cytryn
- 80 g cukru pudru
- Masło i cukier utrzeć na puszystą masę.
- Wymieszać kaszkę kukurydzianą, mielone migdały i proszek do pieczenia.
- 2 łyżki suchych składników i 1 jajko dodać do masła z cukrem i zamieszać.
- Dodać pozostałą część suchych składników i resztę jajek, a następnie skórkę cytrynową i bardzo dokładnie wymieszać całość.
- Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować lekko masłem.
- Wyłożyć masę na formę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 40 minut.
- Ciasto wyjąć z piekarnika i ponakłuwać dosyć gęsto patyczkiem.
- Polać syropem przygotowanym z soku cytrynowego i cukru pudru zagotowanych w małym rondelku. Zamiast syropu można użyć likieru limoncello (wersja dla dorosłych).
- Pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz