Przejdź do głównej zawartości
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym.
Kurczak i kurki... hmm... Przecież to musi ze sobą pasować! Tak mi się jakoś wydaje, że niemal wszyscy uśmiechną się na taki zestaw. Ja, w każdym razie, bardzo lubię to danie, chociaż wcale nie przepadam za tym, by robić coś jak wszyscy ;) A może lubię potrawę za ten śmietankowy sos, który łączy wszystkie elementy tak idealnie, gładko i jedwabiście? Tak, zdecydowanie - śmietanka to jest to! 30 albo i więcej grzesznych %. No ale dosyć żartów - sezon kurkowy w pełni, śpieszmy więc go wykorzystać! Z całym przekonaniem uważam, że taki sos, to jeden z najlepszych sposobów na pieprznika jadalnego (Cantharelus cibarius). Te niewielkie grzyby nie zawsze traktujemy z należnym szacunkiem. Na grzybobraniu z moimi dzieciakami zawsze przyznawaliśmy sobie tylko jeden punkt za kurkę (nie zgadniecie, który gatunek miał punktów najwięcej). Nieładnie. Kurki są aromatyczne, chrupkie i bardzo smaczne. Niepodobne do innych grzybów. Nie rozpadają się i zachowują jędrność. Idealnie nadają się na farsze (sprawdźcie
przepis Marzeny na polędwiczki)
i do sosów, w których chcemy obecności takiego strukturalnego elementu. Zatem - na kurki (i kurczaki)! :)
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 200 g kurek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml białego wina
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżka oliwy i 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Piersi kurczaka oprószyć solą i zrumienić z obu stron na 2 łyżkach oleju kokosowego (po 3 minuty na stronę). Zdjąć z patelni.
- Na tej samej patelni, dodając łyżkę oliwy, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka (3 minuty).
- Dodać oczyszczone, umyte i osuszone kurki i zwiększając ogień smażyć około 10 minut.
- Wlać na patelnię wino i zagotować zeskrobując z dna wszelkie przywarte części.
- Przenieść mięso z powrotem na patelnię, dodać posiekany czosnek, bulion, śmietankę i dusić na małym ogniu około 15 minut.
- Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i obficie posypać posiekaną natką.
Czy kurki mogą być mrożone?
OdpowiedzUsuń