Pierś z kurczaka w sosie kurkowym.

kurczak w sosie śmietanowo-kurkowym
Kurczak i kurki... hmm... Przecież to musi ze sobą pasować! Tak mi się jakoś wydaje, że niemal wszyscy uśmiechną się na taki zestaw.  Ja, w każdym razie, bardzo lubię to danie, chociaż wcale nie przepadam za tym, by robić coś jak wszyscy ;) A może lubię potrawę za ten śmietankowy sos, który łączy wszystkie elementy tak idealnie, gładko i jedwabiście? Tak, zdecydowanie - śmietanka to jest to! 30 albo i więcej grzesznych %. No ale dosyć żartów - sezon kurkowy w pełni, śpieszmy więc go wykorzystać! Z całym przekonaniem uważam, że taki sos, to jeden z najlepszych sposobów na pieprznika jadalnego (Cantharelus cibarius). Te niewielkie grzyby nie zawsze traktujemy z należnym szacunkiem. Na grzybobraniu z moimi dzieciakami zawsze przyznawaliśmy sobie tylko jeden punkt za kurkę (nie zgadniecie, który gatunek miał punktów najwięcej). Nieładnie. Kurki są aromatyczne, chrupkie i bardzo smaczne. Niepodobne do innych grzybów. Nie rozpadają się i zachowują jędrność. Idealnie nadają się na farsze (sprawdźcie przepis Marzeny na polędwiczki) i do sosów, w których chcemy obecności takiego strukturalnego elementu. Zatem - na kurki (i kurczaki)! :)


kurczak w sosie kurkowymSkładniki:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 g kurek 
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml białego wina
  • 300 ml śmietanki 30% 
  • 100 ml bulionu  drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka oliwy i 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie:
  • Piersi kurczaka oprószyć solą i zrumienić z obu stron na 2 łyżkach oleju kokosowego (po 3 minuty na stronę). Zdjąć z patelni.
  • Na tej samej patelni, dodając łyżkę oliwy, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka  (3 minuty).
  • Dodać oczyszczone, umyte i osuszone kurki i zwiększając ogień smażyć około 10 minut.
  • Wlać na patelnię wino i zagotować zeskrobując z dna wszelkie przywarte części.
  • Przenieść mięso z powrotem na patelnię, dodać posiekany czosnek, bulion, śmietankę i dusić na małym ogniu około 15 minut.
  • Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i obficie posypać posiekaną natką.

Komentarze

Prześlij komentarz