sobota, 2 lipca 2016

Sałatka z truskawkami i serem pleśniowym.

sałatka z truskawkami
Kończy się nie tylko nasz tydzień truskawkowy, ale także sezon na te owoce. Odnoszę wrażenie, że rzutem na taśmę wykorzystaliśmy ostatni moment na kulinarną zabawę z truskawkami :) Przygotowana przeze mnie sałatka to połączenie naszej bohaterki tygodnia oraz sera pleśniowego, podanych na mieszance różnych sałat. Całość skropiłam sosem z granatu i posypałam sezamem. Można również użyć sosu balsamicznego i orzeszków piniowych. Polecam to lekkie i niezwykle ciekawe danie, zwłaszcza w upalne letnie dni.




Składniki:

  • mieszanka sałat
  • 250 g truskawek
  • 150 g sera pleśniowego lazur
  • sos z granatu / sos balsamiczny
  • sezam / orzeszki piniowe

Wykonanie:

  • Mieszankę sałat ułożyć na talerzu.
  • Truskawki umyć, wysuszyć i pokroić w ćwiartki. Owoce rozłożyć na sałacie.
  •  Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Rozłożyć na sałacie.
  • Sałatkę skropić sosem i posypać sezamem / orzeszkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz