niedziela, 24 lipca 2016

Polędwiczki z kurkami.

polędwiczki z kurkami
Od czasu do czasu spotykamy się w pełnym, rodzinnym gronie blogowym. Towarzysko chwile niezwykle miłe. Kulinarnie? To zależy czy jestem gościem, czy gospodynią. W pierwszym wariancie pełen luz i pewność, że będzie smacznie :) W drugim lekki stres, czy będzie smacznie ;) Jakiś czas temu spotkanie odbywało się u nas. Przygotowałam wtedy polędwiczkę z kurkami. Połączenie idealne, bardzo lubię to danie. Co poszło nie tak? Przesuszyłam mięso :( Goście oczywiście zjedli, nie narzekali, może nawet udało mi się zrehabilitować deserem ;) No cóż, robienie czegokolwiek pod presją nie wróży najlepiej. Tym razem bez zbędnego nakręcania się osiągnęłam efekt, o jaki mi wtedy chodziło. Polecam :)
[Pierwszy raz pozwolę sobie na dopisek. Korzystam z chwili, kiedy nikt mnie nie pilnuje, a o konsekwencje będę się martwił później. ;) Jako uczestnik wyżej wymienionego wydarzenia muszę powiedzieć, że:
1. Autorka dania ma (być może) prawo myśleć, że piekła mięso o jakieś 35 sekund za długo, ale goście byli zachwyceni.
2. Co było na deser, to akurat najmniej pamiętam, bo na tym etapie byłem już całkowicie oszołomiony jakością przyjęcia pod każdym względem!
3. Zabierajcie się zaraz za ten przepis i tyle! ;) mk]

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Wykonanie:

  • Kurki dokładnie umyć i posiekać.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Na oliwie podsmażyć cebulę, aż się zeszkli, następnie dodać grzyby. Dusić przez 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  • Polędwiczkę rozciąć na pół i rozbić tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem. Nałożyć farsz i zwinąć w rulon.
  • Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 30 minut.
  • Po upieczeniu odczekać 5 minut przed podaniem. 
  • Podawałam z kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz