Mango lassi z imbirem i cytryną.
Mango lassi, czyli indyjski napój jogurtowy z mango jest powszechnie znany na całym świecie i ma tyle odmian, ile osób go przygotowuje. Mniej lub bardziej gęste. Na jogurcie, maślance, mleku lub ich kombinacjach. Ze szczyptą soli i kardamonu lub bez. Jedno jest pewne - musi zawierać super dojrzałe mango! Najlepsze jakie uda się nam znaleźć. Idealnie byłoby użyć odmiany azjatyckiej, ale najpewniej znajdziemy w sklepie owoce z plantacji brazylijskich. Trudno. Moje lassi wzbogacone jest o kilka dodatków, które choć nie ortodoksyjne, to jednak spokojnie mieszczą się w klimacie. Oczywiście, każdy może podejść do zagadnienia po swojemu. Rzecz jest równie pyszna, co prosta w przygotowaniu i bez zbędnych ceregieli zapraszam do kuchni, bo i ja tam pędzę, żeby mi się curry nie przypaliło ;)
Składniki:

Składniki:

- 1 bardzo dojrzałe mango
 - 5 kostek lodu
 - 125 ml chłodnego jogurtu naturalnego
 - mleko.
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
 - 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
 - szczypta soli
 - szczypta kardamonu
 - opcjonalnie cukier do smaku
 
- Obrać mango i pokroić w grubą kostkę. Zmiksować w blenderze z kostkami lodu.
 - Dodać jogurt, kardamon, sól, skórkę i imbir. Zmiksować na gładką masę.
 - Dodać mleko i sok cytrynowy by uzyskać odpowiednią do picia konsystencję.
 - Ewentualnie posłodzić.
 

Bardzo słoneczny smakołyk. Sama myśl o nim wprowadziła trochę ciepła w dzisiejszy ulewny dzień :)
OdpowiedzUsuńAż spojrzałem na mapę pogody - gdzie dzisiaj leje? Słońce w szklance zawsze można sobie przyrządzić w oczekiwaniu na to na niebie :)
Usuń