poniedziałek, 22 lutego 2016

Bliny.

bliny gryczano-pszenne, bliny gryczane, bliny ze śmietaną i miodem
Bliny to bardzo typowe danie kuchni wschodniej. Są to małe drożdżowe naleśniki z mąki gryczanej i pszennej. Można je też przyrządzić z innej mieszanki mąk lub tylko z jednej. Mąka zaś może być rozrobiona mlekiem, wodą, maślanką... Wydaje mi się, że istnieje tyle przepisów na bliny, ile jest ruskich (i polskich kresowych) domów. Osobną kwestią jest podanie. Bliny jada się na słono - ze śmietaną (lub masłem) i wędzoną rybą, marynowanymi grzybami lub kawiorem. Jada się również na słodko - z miodem lub domową konfiturą. Należy pamiętać, że mąka gryczana zawiera bardzo mało glutenu. W związku z tym bliny bardzo szybko wysychają. Należy je jeść tuż po przyrządzeniu, kiedy są ciepłe i wilgotne.



bliny postne, bliny gryczaneSkładniki:

  • 150 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/2 paczuszki drożdży instant
  • 1/4 szklanki mleka
  • 250 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:

  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut.
  • Pozostałe składniki wymieszać w misce. 
  • Dodać drożdżowy zaczyn, wymieszać jeszcze raz i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 40 - 60 minut.
  • Ciasto nakładać dużą łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć po obu stronach do zrumienienia.
  • Podawać natychmiast w wymyślony wcześniej sposób. Na słono lub słodko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz