Fuczki, czyli placki z Bieszczad.
Fuczki to placki z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Wywodzą się z kuchni łemkowskiej. Niezwykle proste i zaskakująco dobre. Można podawać w towarzystwie ryby lub z dodatkiem kwaśnej śmietany czy sosu czosnkowego. Tradycyjnie do ciasta dodawano mąki owsianej. Z czasem zastąpiła ją mąka pszenna. Fuczki robiło się zarówno z surowej, jak i gotowanej kapusty kiszonej. Zdecydowanie wolę tę pierwszą i takiej użyłam do moich placków. Podawałam z sosem czosnkowym. Bardzo szybkie i sycące danie. Polecam.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 2 szkl. mleka
- 2 szkl. mąki pszennej
- 200 g kapusty kiszonej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- kminek, cząber
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
- Kapustę kiszoną odsączyć i drobno posiekać. Wymieszać z mlekiem, mąką, jajkiem i przyprawami.
- Smażyć z obu stron.
Komentarze
Prześlij komentarz