poniedziałek, 8 lutego 2016

Glazurowane filety z udek kurczaka.

udka kurczaka w pomidorowej słodkiej glazurzeJak to dobrze, że zrobiłem to danie wcześniej. Jakoś udało mi się poznać hasło tygodnia z wyprzedzeniem;) Dzisiaj rodzina nie chciałaby jeść tego co przyrządzę, a nawet wątpię, czy złożony grypą byłbym w stanie cokolwiek ugotować. Teraz zadanie gotowania spada na Marzenkę, a ja postaram się dołączyć tak prędko jak się da! Glazurowane filety z udek (u nas w domu zwane czerwonym kurczakiem) to nie jest danie, które przychodzi pierwsze na myśl w związku z tanim gotowaniem. Ma ono jednak tę ważną cechę, że jest ulubionym obiadem mojej żony. Zatem, kiedy zobaczyłem w Lidlu filety z udek w dobrej, promocyjnej cenie, pomyślałem sobie - może uda mi się zmieścić w dyszce;) I chyba się udało dzięki kilku kolejnym promocjom w Biedronce. Dyszka wsparła więc budżety Niemiec i Portugalii (na zdrowie), a jeśli chcecie się dowiedzieć, co tak bardzo smakuje mojej Adze - koniecznie wypróbujcie ten przepis!



Składniki:

  • 500 g filetów z udek kurczaka - 6,50 zł
  • 75 g koncentratu pomidorowego - 0,50 zł
  • 1 łyżka keczupu - 0,05 zł
  • 2 łyżki cukru muscovado (lub miodu, melasy) - 0,18 zł
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka - 0,10 zł
  • 1 łyżeczka mielonej papryki - 0,10 zł
  • 2 łyżki oliwy - 0,20 zł
  • 2 torebki brązowego ryżu - 0,85 zł
  • 1 ogórek ok. 250g - 1,00 zł
  • ok. 1/3 pęczka pietruszki - 0,40 zł
  • 1 łyżeczka octu - bardzo mało zł;)
  • sól
  • cukier
Wykonanie:

  • Każde udko pokroić na trzy kawałki. Włożyć do miski i wymieszać z oliwą, szczyptą soli i przyprawą do kurczaka. Pozostawić na minimum 1/2 godziny.
  • W tym czasie przygotować glazurę. 
  • Koncentrat, keczup, mieloną paprykę i cukier muscovado wymieszać w miseczce na gładką masę.
  • Kawałki kurczaka podsmażyć (partiami) do lekkiego zrumienienia z każdej strony i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pokryć glazurą i wstawić do piekarnika (190 stopni) na 25 - 30 minut.
  • W trakcie pieczenia poodwracać kawałki mięsa dwa, trzy razy, tak aby z każdej strony były równomiernie pokryte czerwoną masą.
  • Ryż ugotować wg instrukcji - brązowy około 25 - 30 minut.
  • Ogórek pokroić na cienkie plasterki i wymieszać z octem, cukrem i solą - wg własnego smaku.
  • Podawać jak na zdjęciu - z ryżem polanym delikatnie czerwonym sosem z dna naczynia żaroodpornego i zieloną pietruszką.

1 komentarz:

  1. W sobotę robiliśmy :)wyglądało dokładnie tak jak na obrazku i to znaczy, że przepis jest wiarygodny! :) uwielbiam tematy słodko-kwaśne zatem i mięso i ogórki pierwsza klasa! Wszystkim smakowało :)

    OdpowiedzUsuń