Wege kapuśniak z tłuczonymi ziemniakami.

kapuśniak wegański, rozgrzewający kapuśniak
Od tygodnia nie wychodziłem z domu. Nie wiem i nawet nie chcę wiedzieć, co się dzieje na świecie. Albo inaczej: i tak, niestety, wiem. To samo co zawsze.  Tak czy inaczej, spiżarnia zaczyna świecić pustkami, a gotować trzeba. Dzisiaj łączymy tradycję z nowoczesnością. Kapuśniak w wersji wegańskiej. Za to podany w stylu wiejsko - babcinym. Ziemniaki nie są ugotowane w kawałkach w zupie, ale podane do zupy w formie tłuczonej z podsmażoną cebulką. Takie rozwiązanie ma wiele zalet. Przede wszystkim fajnie smakuje. Daje również wrażenie obfitszego obiadu. Możemy ten zestaw jeść na różne sposoby: dobierać sobie puree ze wspólnej michy, nałożyć słuszną porcję na swój talerz, lub wymieszać łychę jako zagęszczacz. To naprawdę wiejski sposób. Kto też wie, czy przypadkiem w dawniejszych czasach weganizm nie opanowywał chłopskich chat na przednówku? O matko!

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej - 1,30 zł
  • 3 marchewki - 1 zł
  • 2 pietruszki -  0,70 zł
  • mały kawałek selera - 0,30 zł
  • 2 cebule - 0,80 zł
  • 1 kg ziemniaków - 2 zł
  • 150 ml białego wina - 1,50 zł
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 0,10 zł
  • 1 łyżka cukru muscovado - 0,10 zł
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego - 2 zł
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • szczypta kurkumy
  • olej
  • sól
Wykonanie:
  • Cebule posiekać i zeszklić na oleju na małym ogniu. Połowę odłożyć. 
  • Dodać obrane i pokrojone w plasterki lub kostkę marchewki, pietruszki i seler oraz przyprawy. Zwiększyć ogień i podsmażać 5 minut mieszając.
  • Wlać bulion i gotować dalej na średnim ogniu.
  • Kapustę odsączyć i poszatkować. Można przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna.
  • Zalać w rondelku białym winem i dusić około 20 minut.
  • Połączyć z resztą zupy. Dodać cukier i koncentrat.
  • Gotować jeszcze około 1/2 godziny lub do miękkości wszystkich składników.
  • Ziemniaki ugotować i utłuc z odłożoną częścią cebuli.
  • Podawać z ziemniakami w osobnej misce.

Komentarze