Wege kapuśniak z tłuczonymi ziemniakami.
Od tygodnia nie wychodziłem z domu. Nie wiem i nawet nie chcę wiedzieć, co się dzieje na świecie. Albo inaczej: i tak, niestety, wiem. To samo co zawsze. Tak czy inaczej, spiżarnia zaczyna świecić pustkami, a gotować trzeba. Dzisiaj łączymy tradycję z nowoczesnością. Kapuśniak w wersji wegańskiej. Za to podany w stylu wiejsko - babcinym. Ziemniaki nie są ugotowane w kawałkach w zupie, ale podane do zupy w formie tłuczonej z podsmażoną cebulką. Takie rozwiązanie ma wiele zalet. Przede wszystkim fajnie smakuje. Daje również wrażenie obfitszego obiadu. Możemy ten zestaw jeść na różne sposoby: dobierać sobie puree ze wspólnej michy, nałożyć słuszną porcję na swój talerz, lub wymieszać łychę jako zagęszczacz. To naprawdę wiejski sposób. Kto też wie, czy przypadkiem w dawniejszych czasach weganizm nie opanowywał chłopskich chat na przednówku? O matko!
Składniki:
Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej - 1,30 zł
- 3 marchewki - 1 zł
- 2 pietruszki - 0,70 zł
- mały kawałek selera - 0,30 zł
- 2 cebule - 0,80 zł
- 1 kg ziemniaków - 2 zł
- 150 ml białego wina - 1,50 zł
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 0,10 zł
- 1 łyżka cukru muscovado - 0,10 zł
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego - 2 zł
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki kminku
- szczypta kurkumy
- olej
- sól
- Cebule posiekać i zeszklić na oleju na małym ogniu. Połowę odłożyć.
- Dodać obrane i pokrojone w plasterki lub kostkę marchewki, pietruszki i seler oraz przyprawy. Zwiększyć ogień i podsmażać 5 minut mieszając.
- Wlać bulion i gotować dalej na średnim ogniu.
- Kapustę odsączyć i poszatkować. Można przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna.
- Zalać w rondelku białym winem i dusić około 20 minut.
- Połączyć z resztą zupy. Dodać cukier i koncentrat.
- Gotować jeszcze około 1/2 godziny lub do miękkości wszystkich składników.
- Ziemniaki ugotować i utłuc z odłożoną częścią cebuli.
- Podawać z ziemniakami w osobnej misce.
Komentarze
Prześlij komentarz