Napój imbirowo-cytrynowy z cynamonem.
Bardzo często przygotowuję napój imbirowo-cytrynowy, zwłaszcza latem. Tym razem zrobiłam wersję zimową z cynamonem i goździkami. Ma on właściwości rozgrzewające, posłodzony jest cukrem trzcinowym, ale równie dobrze sprawdzi się miód. Zastanawiam się już nad następnym hasłem tygodnia. Mam kilka pomysłów, o jednym nawet wspominałam Maćkowi. Jednak od jakiegoś czasu kusi mnie inny temat, trochę taki przekorny, bez żadnych ograniczeń kulinarnych. Za to z jednym poważnym ograniczeniem spoza tego obszaru. Dać czy nie dać...? ;)
Składniki:
Składniki:
- 3 szkl. wody
- 10 goździków
- kawałek imbiru (wielkość wg uznania)
- 1-2 kawałki cynamonu
- 3-4 łyżki cukru (lub innego słodzika)
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
- Wodę, cukier, imbir, cynamon i goździki gotować przez 45 minut. Odcedzić przyprawy.
- Przestudzić, dodać cytrynę. Wymieszać.
Zrobiłam i wyszło pyszne! Idealne na zime.
OdpowiedzUsuń