sobota, 13 lutego 2016

Walentynkowe ciasteczka.

Kto uważa, że Dzień Zakochanych jest kiczowaty? Pewnie trochę tak, ale jakże przyjemnie jest otrzymać walentynkę. A jeszcze przyjemniej obdarować nią kogoś bliskiego. Może wybierzecie się razem do kina, teatru czy na romantyczną kolację do restauracji. Albo spędzicie miły wieczór w domowym zaciszu i przygotujecie coś pysznego do jedzenia. Właśnie z okazji Walentynek upiekłam fantastyczne kruche ciasteczka maślane, które rozwarstwiają się jak ciasto francuskie. Was też namawiam do ich upieczenia (przepis pochodzi z tej strony).
                                    
Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g schłodzonego masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • białko (do posmarowania wierzchu:
  • cukier kryształ (do posypania wierzchu)

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość ok. 5 mm i wykrajać ciasteczka. Gdyby ciasto zbytnio się kleiło do stolnicy, schłodzić je przez 30 minut w lodówce.
  • Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez ok. 20 minut.
P.S. Oczywiście zmieściłam się w 10 zł :)

1 komentarz:

  1. Witajcie , zostałam dziś obdarowana serduszkami i były przepyszne !!! Pozdrawiam ekipę Zadania-Gotowanie :) Beata

    OdpowiedzUsuń