Walentynkowe ciasteczka.
Kto uważa, że Dzień Zakochanych jest kiczowaty? Pewnie trochę tak, ale jakże przyjemnie jest otrzymać walentynkę. A jeszcze przyjemniej obdarować nią kogoś bliskiego. Może wybierzecie się razem do kina, teatru czy na romantyczną kolację do restauracji. Albo spędzicie miły wieczór w domowym zaciszu i przygotujecie coś pysznego do jedzenia. Właśnie z okazji Walentynek upiekłam fantastyczne kruche ciasteczka maślane, które rozwarstwiają się jak ciasto francuskie. Was też namawiam do ich upieczenia (przepis pochodzi z tej strony).
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g schłodzonego masła
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- białko (do posmarowania wierzchu:
- cukier kryształ (do posypania wierzchu)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość ok. 5 mm i wykrajać ciasteczka. Gdyby ciasto zbytnio się kleiło do stolnicy, schłodzić je przez 30 minut w lodówce.
- Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez ok. 20 minut.
Witajcie , zostałam dziś obdarowana serduszkami i były przepyszne !!! Pozdrawiam ekipę Zadania-Gotowanie :) Beata
OdpowiedzUsuń