czwartek, 18 lutego 2016

Pumpernikiel na jeden kęs.

W sklepach dostępny jest pumpernikiel w większych kromkach oraz takich małych okrągłych, jak na zdjęciu. Z tego drugiego możemy przygotować smaczną i kolorową przekąskę, w sam raz na jeden kęs. Moje mini kanapki podałam z pastą pieczarkową i szczypiorkiem, polecam też kolorowe pasty kanapkowe Maćka. Przygotowując takie talarki z różnorodnymi, kolorowymi pastami na pewno zachwycicie gości, a stół podczas przyjęcia będzie się pięknie prezentował.



Pasta pieczarkowa:

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 1 jajko 
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon 
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek 
  • oliwa

Wykonanie:

  • Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na patelni, aż nadmiar płynu odparuje.
  • Jajko ugotować na twardo.
  • Wystudzone pieczarki, jajko umieścić w naczyniu, dodać majonez oraz musztardę i zmiksować.
  • Dodać sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Kromki pieczywa posmarować pastą i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz