niedziela, 21 lutego 2016

Hasło tygodnia - kuchnia Kresów Wschodnich.

Kuchnię pogranicza zawsze cechuje różnorodność, wynikająca z przenikania się kultur i tradycji. Jakie jest pierwsze kulinarne skojarzenie z Kresami Wschodnimi? Kluski, pierogi, bliny... Dania tej kuchni są smaczne, pożywne i co tu dużo ukrywać, także wysokokaloryczne. Z tradycji kresowej wywodzi się wiele potraw obecnych na naszych wigilijnych stołach, chociażby kutia, czy wspominane wcześniej pierogi. Z kolei pascha jest tradycyjnym daniem wielkanocnym. Na co dzień nie zastanawiamy się nad tym dlaczego przyrządzamy takie a nie inne posiłki, skąd pochodzą, jaka jest ich historia. Może podróżując z zadaniem - gotowanie, wspólnie odkryjemy kuchnię pogranicza na nowo? A może ktoś z Was odbędzie sentymentalną podróż do miejsc pochodzenia swoich przodków? Gotujmy, próbujmy i bawmy się dobrze :) Zapraszam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz