Szakszuka.

shakshuka, shakshouka, jajka zapiekane w pomidorach
Szakszuka - to brzmi egzotycznie! Danie pochodzi z Tunezji i popularne jest w całym regionie północnej Afryki. Od kilkudziesięciu lat, kiedy z diaspory zaczęli powracać tunezyjscy Żydzi, szakszuka zaczęła swoją karierę w Izraelu. Obecnie jest tam jedną z ulubionych potraw śniadaniowych lub kolacyjnych i konkuruje nawet z hummusem i falafelem. A to już coś znaczy! Danie jest pożywne, bardzo smaczne i niesamowicie kolorowe. Właśnie tym zwróciło moją uwagę - wyglądem. Najczęściej jeśli coś wygląda kolorowo, żywo, a przy tym prosto i naturalnie - okazuje się, że smakuje wyśmienicie :) Znacie jakieś wyjątki od tej reguły?



shakshuka, shakshouka, tunezyjskie jajka w pomidorachSkładniki:

  • 1 duża cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 100 g fety (lub innego sera typu bałkańskiego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • szczypta chilli
  • oliwa
  • sól
  • zielona kolendra lub pietruszka
  • jajka - tyle, dla ilu osób gotujemy
Wykonanie:
  • Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i dusić na patelni (z metalową rączką) do miękkości (około 20 minut).
  • Dodać roztarty z solą ząbek czosnku i przyprawy. Wymieszać i po minucie dodać pomidory z puszki.
  • Dusić na małym ogniu około 15 minut do zgęstnienia sosu.
  • Dodać pokruszony ser i wymieszać.
  • Wbić jajka i włożyć patelnię do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
  • Zapiekać do ścięcia jajek - około 5 - 10 minut.
  • Podawać z natką kolendry lub pietruszki z dodatkiem świeżego pszennego pieczywa.

Komentarze