Szakszuka.
Szakszuka - to brzmi egzotycznie! Danie pochodzi z Tunezji i popularne jest w całym regionie północnej Afryki. Od kilkudziesięciu lat, kiedy z diaspory zaczęli powracać tunezyjscy Żydzi, szakszuka zaczęła swoją karierę w Izraelu. Obecnie jest tam jedną z ulubionych potraw śniadaniowych lub kolacyjnych i konkuruje nawet z hummusem i falafelem. A to już coś znaczy! Danie jest pożywne, bardzo smaczne i niesamowicie kolorowe. Właśnie tym zwróciło moją uwagę - wyglądem. Najczęściej jeśli coś wygląda kolorowo, żywo, a przy tym prosto i naturalnie - okazuje się, że smakuje wyśmienicie :) Znacie jakieś wyjątki od tej reguły?
Składniki:
- 1 duża cebula
- 1 duża czerwona papryka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 100 g fety (lub innego sera typu bałkańskiego)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki kuminu
- szczypta chilli
- oliwa
- sól
- zielona kolendra lub pietruszka
- jajka - tyle, dla ilu osób gotujemy
- Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i dusić na patelni (z metalową rączką) do miękkości (około 20 minut).
- Dodać roztarty z solą ząbek czosnku i przyprawy. Wymieszać i po minucie dodać pomidory z puszki.
- Dusić na małym ogniu około 15 minut do zgęstnienia sosu.
- Dodać pokruszony ser i wymieszać.
- Wbić jajka i włożyć patelnię do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
- Zapiekać do ścięcia jajek - około 5 - 10 minut.
- Podawać z natką kolendry lub pietruszki z dodatkiem świeżego pszennego pieczywa.
Komentarze
Prześlij komentarz