Kakao w stylu amerykańskim z masłem orzechowym i syropem klonowym.

chocolate peanut butter hot cocoa, kakao amerykańskie
W tym napoju jest moc! Nawet bez żadnych podejrzanych procentów;) Gorący, gęsty napój czekoladowy, w którym gorzki smak naturalnego kakao łączy się z delikatną słodyczą syropu klonowego i słonawą nutą pochodzącą z orzechowego masła. Dla mnie bomba:) Doznanie jest z gatunku tych silniejszych. Nawet jeśli mamy gorszy dzień, czujemy brak energii i zagubienie - to kakao postawi nas na nogi! Natychmiastowo! Być może nie będziemy w stanie zjeść potem obiadu, może nawet kolacji, ale czyż nie mamy właśnie tygodnia napojów?;)

Składniki:

  • 250 ml mleka migdałowego (lub innego ulubionego)
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki naturalnego kakao (przesianego)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 - 2 szczypty soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • syrop klonowy (lub syrop z agawy, cukier, miód...) wg uznania (1 - 2 łyżki)
Wykonanie:
  • W rondelku połączyć kakao z mlekiem i energicznie mieszając podgrzewać.
  • Dodać pozostałe składniki i wciąż mieszając gotować kilka minut.
  • Wlać do wysokich szklanek i oprószyć cynamonem lub wiórkami gorzkiej czekolady.

Komentarze

  1. kakao alkalizowane to produkt, który przeszedł proces alkalizacji, mający na celu zmniejszenie naturalnej kwasowości kakao. Dzięki temu kakao alkalizowane ma łagodniejszy smak i ciemniejszy kolor, co sprawia, że jest idealne do przygotowywania różnych wypieków i deserów. Alkalizacja wpływa również na lepsze rozpuszczanie się kakao w płynach, co jest korzystne przy przygotowywaniu napojów czekoladowych. Kakao alkalizowane jest często wybierane przez cukierników i szefów kuchni, którzy cenią jego wszechstronność i głęboki smak.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz