Kartacze z mięsem.

pyzy z mięsem
Zaplanowałam, że w tygodniu z kuchnią kresową, przyrządzę kartacze, co uczyniłam. Do nadzienia używa się surowego mięsa, które nadaje im ciekawego, oryginalnego smaku. Natomiast dodatek surowych ziemniaków powoduje, że potrawa jest kleista. Należy pamiętać o tym, aby użyć ziemniaków o bardzo dużej zawartości skrobi po to, aby kartacze nie rozpadały się podczas gotowania. Najlepiej wcześniej zrobić próbę i wrzucić do wrzącej wody kulkę z ciasta ziemniaczanego, jeszcze bez farszu mięsnego. Gdyby rozpadała się podczas gotowania, do reszty ciasta trzeba dodać większą ilość mąki.


Składniki:

  • 10 surowych ziemniaków
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400 g mięsa mielonego (wieprzowe lub mieszane)
  • 1 cebula
  • sól 
  • pieprz 
  • majeranek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki wody

Wykonanie:

  • Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Odłożyć na sito, aby odsączyć płyn (ok. 20 minut). Wodę zlać, a osadzoną na dnie skrobię dodać do ziemniaków 
  • Ugotowane ziemniaki utłuc na puree.
  • Ziemniaki surowe i ugotowane oraz mąkę połączyć i wyrobić jednolite ciasto. Można sprawdzić czy ciasto się nie rozpada, formując mała kulkę i wrzucając ją do wrzątku. Jeżeli tak by się stało, dodać więcej mąki do ciasta.
  • Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce cebulę, przyprawy, wodę i wymieszać.
  • W dłoniach formować kulki z ciasta, rozpłaszczyć je, na środek wyłożyć kulkę mięsa i zlepić. Kartaczom nadać kształt kulisty lub podłużny, według uznania.
  • Gotować w lekko osolonej wodzie, około 15 minut od wypłynięcia.
  • Podawać z podsmażoną cebulą lub boczkiem.

Komentarze