Kartacze z mięsem.
Zaplanowałam, że w tygodniu z kuchnią kresową, przyrządzę kartacze, co uczyniłam. Do nadzienia używa się surowego mięsa, które nadaje im ciekawego, oryginalnego smaku. Natomiast dodatek surowych ziemniaków powoduje, że potrawa jest kleista. Należy pamiętać o tym, aby użyć ziemniaków o bardzo dużej zawartości skrobi po to, aby kartacze nie rozpadały się podczas gotowania. Najlepiej wcześniej zrobić próbę i wrzucić do wrzącej wody kulkę z ciasta ziemniaczanego, jeszcze bez farszu mięsnego. Gdyby rozpadała się podczas gotowania, do reszty ciasta trzeba dodać większą ilość mąki.
Składniki:
Składniki:
- 10 surowych ziemniaków
- 4 ugotowane ziemniaki
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 400 g mięsa mielonego (wieprzowe lub mieszane)
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki wody
Wykonanie:
- Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Odłożyć na sito, aby odsączyć płyn (ok. 20 minut). Wodę zlać, a osadzoną na dnie skrobię dodać do ziemniaków
- Ugotowane ziemniaki utłuc na puree.
- Ziemniaki surowe i ugotowane oraz mąkę połączyć i wyrobić jednolite ciasto. Można sprawdzić czy ciasto się nie rozpada, formując mała kulkę i wrzucając ją do wrzątku. Jeżeli tak by się stało, dodać więcej mąki do ciasta.
- Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce cebulę, przyprawy, wodę i wymieszać.
- W dłoniach formować kulki z ciasta, rozpłaszczyć je, na środek wyłożyć kulkę mięsa i zlepić. Kartaczom nadać kształt kulisty lub podłużny, według uznania.
- Gotować w lekko osolonej wodzie, około 15 minut od wypłynięcia.
- Podawać z podsmażoną cebulą lub boczkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz