Kulajda.
Kulajda to jedna z ulubionych czeskich zup. Różni się nieco smakiem od polskich wersji grzybowej (bo de facto jest to grzybowa). Jest maślano śmietankowa, lekko kwaśna i słodkawa. Obowiązkowym dodatkiem jest koperek, a jajko w koszulce wieńczy dzieło. Jeżeli nie chcemy się stresować możemy dodać jajko na twardo lub nawet sadzone. Istnieją też odmiany tej zupy z surowymi żółtkami, które wbija się tuż przed podaniem. Jakieś jajko jest jednak niezbędne ;) Jedliśmy pyszną kulajdę w czeskiej knajpie w... Ostródzie. Na Mazurach. Kto by pomyślał? Niestety szef kuchni trzyma przepis w tajemnicy... Kiedyś trzeba się będzie pofatygować do południowych Czech, na Szumawę, skąd to danie pochodzi i spróbować jak przyrządzają ją tam - u źródła :)
Składniki:
Składniki:
- 1 i 1/2 litra bulionu (drobiowego lub warzywnego)
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżeczki octu
- 2 łyżeczki cukru
- garść suszonych prawdziwków lub kilka pieczarek
- 4 ziemniaki
- 200 ml kwaśnej śmietany
- pęczek koperku
- po jednym jajku (bardzo świeżym!) na osobę
- Z mała i mąki przygotować w garnku zasmażkę.
- Wlać bulion i energicznie mieszać trzepaczką do całkowitego rozprowadzenia.
- Dodać dolne części łodyżek koperku, ocet i cukier. Gotować na małym ogniu 20 - 40 minut.
- Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotować osobno.
- Suszone grzyby zalać wywarem z gotowania ziemniaków i zostawić pod przykryciem na 15 minut.
- Jeżeli używamy pieczarek - pokroić je na plasterki i podsmażyć na złoto.
- Do zupy dodać ziemniaki, grzyby i posiekany koperek. Wlać śmietanę i wymieszać.
- Gotować jeszcze kilka minut.
- Przygotować jajko w koszulce:
- Jajko wbić ostrożnie do małej miseczki.
- Zagotować wodę i zdjąć garnek z ognia.
- Zrobić wir mieszając łyżką i w jego środek zsunąć delikatnie jajko z miseczki.
- Pozostawić na 3 minuty. Do ścięcia białka.
- Zupę nalać na talerz. Jajko przenieść do niej łyżką cedzakową.
Komentarze
Prześlij komentarz