poniedziałek, 29 lutego 2016

Kulajda.

czeska zupa grzybowa, zupa z jajkiem w koszulce
Kulajda to jedna z ulubionych czeskich zup. Różni się nieco smakiem od polskich wersji grzybowej (bo de facto jest to grzybowa). Jest maślano śmietankowa, lekko kwaśna i słodkawa. Obowiązkowym dodatkiem jest koperek, a jajko w koszulce wieńczy dzieło. Jeżeli nie chcemy się stresować możemy dodać jajko na twardo lub nawet sadzone. Istnieją też odmiany tej zupy z surowymi żółtkami, które wbija się tuż przed podaniem. Jakieś jajko jest jednak niezbędne ;) Jedliśmy pyszną kulajdę w czeskiej knajpie w... Ostródzie. Na Mazurach. Kto by pomyślał? Niestety szef kuchni trzyma przepis w tajemnicy... Kiedyś trzeba się będzie pofatygować do południowych Czech, na Szumawę, skąd to danie pochodzi i spróbować jak przyrządzają ją tam - u źródła :)


Składniki:

  • 1 i 1/2 litra bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki cukru
  • garść suszonych prawdziwków lub kilka pieczarek
  • 4 ziemniaki
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • pęczek koperku
  • po jednym jajku (bardzo świeżym!) na osobę
Wykonanie:

  • Z mała i mąki przygotować w garnku zasmażkę.
  • Wlać bulion i energicznie mieszać trzepaczką do całkowitego rozprowadzenia.
  • Dodać dolne części łodyżek koperku, ocet i cukier. Gotować na małym ogniu 20 - 40 minut.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotować osobno.
  • Suszone grzyby zalać wywarem z gotowania ziemniaków i zostawić pod przykryciem na 15 minut.
  • Jeżeli używamy pieczarek - pokroić je na plasterki i podsmażyć na złoto.
  • Do zupy dodać ziemniaki, grzyby i posiekany koperek. Wlać śmietanę i wymieszać. 
  • Gotować jeszcze kilka minut.
  • Przygotować jajko w koszulce:
  • Jajko wbić ostrożnie do małej miseczki.
  • Zagotować wodę i zdjąć garnek z ognia.
  • Zrobić wir mieszając łyżką i w jego środek zsunąć delikatnie jajko z miseczki.
  • Pozostawić na 3 minuty. Do ścięcia białka.
  • Zupę nalać na talerz. Jajko przenieść do niej łyżką cedzakową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz