Ukraińskie gołąbki z kaszą i ziemniakami.
Gołąbki z kaszą i ziemniakami. Prawdziwe ukraińskie. Do tego te ziemniaki i kaszę wsadza się do kapusty surowe. Pomyślelibyście? Tak się właśnie robi i wszystko wychodzi jak trzeba. Oczywiście - słysząc pewną nazwę, widząc pewną formę - oczekujemy określonego smaku, który mamy głęboko zakodowany. Tutaj dostajemy coś innego. I to jest fajne. Jakby się dobrze zastanowić, to gołąbki niejedno mają imię. W krajach śródziemnomorskich zawija się przecież farsze w liście winogron. Na północy króluje kapusta. Ale jaki jej rodzaj? Jaki farsz? Jak to dobrze, że odpowiedzi jest wiele! Na Ukrainie z pewnością użyto by liści kapusty włoskiej. Ja do swojej wersji wybrałem pekińską. Po pierwsze - taka była w sklepie ;) Po drugie - o tej porze roku ona najlepiej "współpracuje" przy zwijaniu. Nie bądźmy zbyt ortodoksyjni w gotowaniu. Bądźmy elastyczni i kreatywni ;)
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 150 g kaszy gryczanej (lub innej)
- duża kapusta pekińska lub włoska
- 1 duża cebula
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- 1 łyżka majeranku
- olej
- sól i pieprz
- puszka pomidorów bez skórki (opcjonalnie)
- koperek
- Ziemniaki obrać i zetrzeć jak na placki. Nie odlewać płynu.
- Cebulę posiekać i zrumienić na oleju.
- Cebulę i kaszę połączyć z ziemniakami.
- Dodać sól, pieprz i majeranek. Dobrze wymieszać.
- Kapustę pekińską podzielić na liście. Odciąć grube końce i zalać wrzątkiem na 10 minut.
- Na każdy liść nałożyć łyżkę farszu i zwinąć dosyć ściśle.
- Gołąbki ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym wyłożonym gorszymi liśćmi kapusty.
- Zalać bulionem. Opcjonalnie można pomiędzy gołąbkami umieścić pomidory z puszki.
- Przykryć i wsadzić do piekarnika na 1 i 1/2 godziny (170 stopni).
- Jeżeli nie używamy pomidorów, gołąbki należy podać z osobno przyrządzonym sosem: pomidorowym, grzybowym lub koperkowym. Przybrać koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz