środa, 24 lutego 2016

Ukraińskie gołąbki z kaszą i ziemniakami.


gołąbki z ziemniakami i kaszą
Gołąbki z kaszą i ziemniakami. Prawdziwe ukraińskie. Do tego te ziemniaki i kaszę wsadza się do kapusty surowe. Pomyślelibyście? Tak się właśnie robi i wszystko wychodzi jak trzeba. Oczywiście - słysząc pewną nazwę, widząc pewną formę - oczekujemy określonego smaku, który mamy głęboko zakodowany. Tutaj dostajemy coś innego. I to jest fajne. Jakby się dobrze zastanowić, to gołąbki niejedno mają imię. W krajach śródziemnomorskich zawija się przecież farsze w liście winogron. Na północy króluje kapusta. Ale jaki jej rodzaj? Jaki farsz? Jak to dobrze, że odpowiedzi jest wiele! Na Ukrainie z pewnością użyto by liści kapusty włoskiej. Ja do swojej wersji wybrałem pekińską. Po pierwsze - taka była w sklepie ;) Po drugie - o tej porze roku ona najlepiej "współpracuje" przy zwijaniu. Nie bądźmy zbyt ortodoksyjni w gotowaniu. Bądźmy elastyczni i kreatywni ;)

gołąbki ukraińskieSkładniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 150 g kaszy gryczanej (lub innej)
  •  duża kapusta pekińska lub włoska
  • 1 duża cebula
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżka majeranku
  • olej
  • sól i pieprz
  • puszka pomidorów bez skórki (opcjonalnie)
  • koperek
Wykonanie:

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć jak na placki. Nie odlewać płynu.
  • Cebulę posiekać i zrumienić na oleju.
  • Cebulę i kaszę połączyć z ziemniakami. 
  • Dodać sól, pieprz i majeranek. Dobrze wymieszać.
  • Kapustę pekińską podzielić na liście. Odciąć grube końce i zalać wrzątkiem na 10 minut.
  • Na każdy liść nałożyć łyżkę farszu i zwinąć dosyć ściśle.
  • Gołąbki ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym wyłożonym gorszymi liśćmi kapusty.
  • Zalać bulionem. Opcjonalnie można pomiędzy gołąbkami umieścić pomidory z puszki.
  • Przykryć i wsadzić do piekarnika na 1 i 1/2 godziny (170 stopni).
  • Jeżeli nie używamy pomidorów, gołąbki należy podać z osobno przyrządzonym sosem: pomidorowym, grzybowym lub koperkowym. Przybrać koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz