Makaron penne z sosem pomidorowym.

makaron z prostym sosem pomidorowym
Jeśli coś przychodzi mi do głowy na hasło tanie gotowanie, to właśnie takie penne z prostym pomidorowym sosem. Mógłbym nawet powiedzieć, że to gotowanie szybkie i awaryjne. W końcu półprzytomny i pozostający w domowym areszcie kucharz, też jakoś musi sobie radzić. Czy to oznacza, że takiemu daniu czegoś brakuje? Zdecydowanie nie! Jest proste, smaczne i niedrogie, a o to przecież chodziło. Pamiętać należy o jednej, podstawowej zasadzie - im prostsze danie przygotowujemy, tym lepszej jakości składników użyjmy! I popracujmy nad smakiem. Gdyby był sezon letni, wziąłbym oczywiście kilka świeżych pomidorów malinowych lub podłużnych lim z małą ilością płynu i nasion. Narwałbym ziół na tarasie. Sukces gwarantowany. Zimą nie należy zawracać sobie głowy "świeżymi" pomidorami - te z puszki będą lepsze. Za to makaron nie jest zależny od pór roku i ja, jeśli tylko mogę, wybieram włoską Barillę - z nią czuję się pewniej;) Jak może zauważycie, znowu w kolejnym przepisie używam cukru muscovado. Przyznaję - jestem uzależniony. Szczególnie w tych chłodnych, szarych porach, kiedy brakuje naturalnych intensywnych smaków i trzeba podkręcić to, co jest. Jeśli macie ochotę sos można wzbogacić ulubionym dodatkiem: posiekanymi oliwkami, kaparami, peperoncino... Moja wersja jest podstawowa i też wystarczy;)
PS  Ja też miałem wczoraj przygody z aparatem. Zepsuła się karta pamięci i zanim udało mi się znaleźć nową (przetrząsając cały dom) postanowiłem użyć telefonu. Chyba dał radę.

Składniki:

  • 250 - 300 g makaronu penne (lub innego ulubionego) - 2,50 zł
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki - 2,00 zł
  • 1 średnia cebula - 0,50 zł
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki cukru muscovado
  • sól (od czosnku po sól nie więcej niż 1,00 zł)
  • opcjonalnie kilka łyżek startego twardego sera (lub mozzarelli jeśli wolimy ciągnący efekt)
Wykonanie:

  • Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na oliwie z dwiema szczyptami soli. Użyć dużej głębokiej patelni lub teflonowego rondla.
  • Kiedy cebula będzie już miękka dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty. Mamy uzyskać zdecydowany aromat, ale czosnek nie może się przypalić!
  • Dodać pomidory i resztę składników. Soli wg swojego smaku - 2 - 3 szczypty.
  • Na małym ogniu redukować sos około 20 - 30 minut.
  • W tym czasie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlać do miseczki kilka łyżek wody z gotowania.
  • Makaron wrzucić do rondla z sosem. Zamieszać i podgrzewać chwilę. Jeśli uznamy, że jest zbyt gęsty - dolać wody z gotowania makaronu.
  • Podawać posypane dużą ilością ulubionej zieleniny i opcjonalnie serem.

Komentarze