czwartek, 25 lutego 2016

Pierogi ruskie.

Pierogi ruskie to jedne z moich ulubionych. Oczywiste było dla mnie przygotowanie ich w tygodniu z potrawami Kresów Wschodnich. Nazwa nawiązuje do Rusi Kijowskiej, a nie do Rosji. Co ciekawe, kiedyś nazywane były polskimi. Dopiero po II wojnie światowej i zmianie granic, z polskich stały się ruskimi. Spotkać się można z różnymi przepisami na farsz do tych pierogów. Niektórzy wolą, gdy jest bardziej twarogowy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco zmodyfikować proporcje. Świetnie smakują odgrzewane na patelni następnego dnia. Polecam.



Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 125 ml wody
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 750 g ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • masło

Wykonanie:

  • Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne.
  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. 
  • Ziemniaki, twaróg i cebulę utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem.
  • Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi
  • Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
  • Z podanej porcji wyszło ok. 30 pierogów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz