Zupa z czerwonej cebuli.

zupa cebulowa
Nawet grypa nie odbierze człowiekowi pasji. Z gorączką, fatalnym samopoczuciem i potwornym osłabieniem, ale jednak przed komputerem opisując ulubione danie żony :) Skąd ja to znam? Dzisiaj proponuję przygotować zupę z czerwonej cebuli. Koszt składników, nawet jeśli wliczyć wszystkie przyprawy, nie przewyższa kwoty 10 zł. Zupa ma lekko słodki smak, podkreślony przeze mnie powidłami śliwkowymi. Tymianek i rozmaryn idealnie pasują do tego dania. Koniecznie musi być posypana startym żółtym serem i podana z grzankami.


Składniki:

  • 500 g czerwonej cebuli - 2,50 zł
  • 100 ml białego lub czerwonego wina wytrawnego - 2 zł
  • 1/2 l bulionu
  • 1 łyżka powideł śliwkowych - 0,20 zł
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • tymianek - 0,10 zł
  • rozmaryn - 0,10 zł
  • gałka muszkatołowa - 0,10 zł
  •  2-3 łyżki startego sera (u mnie cheddar) - 1,50 zł
  • oliwa

Wykonanie:

  • Cebulę obrać, pokroić w piórka i smażyć ok. 20 minut na oliwie. Dodać wino i dusić przez 5 minut.
  • Dodać bulion, powidła, ocet, przyprawy i gotować przez 30 minut.
  • Podawać gorącą z grzankami, wierzch posypując startym serem.

Komentarze