czwartek, 11 lutego 2016

Pyry z gzikiem.

postne ziemniaki wielkoposkie, pieczone ziemniaki po poznańsku
Pyry z gzikiem to postne danie wielkopolskie. Smak bliski każdemu poznaniakowi. Podobno dla bardziej tradycyjnie nastawionych mieszkańców Pyrlandii ryba w piątek nie musi być czymś oczywistym, pyry z gzikiem - tak. Ziemniaki oraz twaróg ze śmietaną, cebulką i szczypiorkiem - hmm? Nic niezwykłego - jadałem to tysiące razy! Ale żeby razem? Na obiad!? Czy to się sprawdzi? Korzystając z taniego tygodnia postanowiłem potrawę wypróbować. Sprawdziła się! Smakowała:) Jeśli macie (jakkolwiek motywowaną) potrzebę piątkowego, czy innego, postu - spróbujcie. Żeby było najbardziej przepisowo, ziemniaki powinny być w mundurkach. Ugotowane lub upieczone. W ogóle dobre ziemniaki to podstawa. Wybierzcie takie ze zdrową gładką skórką, kształtne, średnio duże. A jak w Waszych stronach mówi się na ziemniaki? Pyry, grule, kartofle? Pamiętam z dzieciństwa jak pod dom zajeżdżały konne wozy i Kaszubi darli się KAAR - tofleeee... Ależ to było piękne;)
PS Całe to białe szaleństwo jest z dedykacją dla kolegi Darka:)

Składniki:

  • 4 średnio duże ziemniaki - 1,80 zł
  • 200 g kostka tłustego twarogu - 3,00 zł
  • 200 g śmietany 18% - 1,80 zł
  • 1 mała cebula - 0,20 zł
  • szczypiorek - 0,50 zł
  • 1 łyżka oliwy - 0,10 zł
  • 1 łyżka masła - 0,40 zł
  • sól i pieprz
Wykonanie:

  • Ziemniaki wyszorować bardzo porządnie i wymieszać w misce z oliwą i solą.
  • Każdy osobno zawinąć w folię aluminiową i piec minimum 1 godzinę w temperaturze 190 stopni.
  • Twaróg ugnieść bardzo dokładnie ze śmietaną, pieprzem i solą. Można też zmiksować - tak będzie bardziej po poznańsku. Wymieszać z posiekaną drobno cebulką i szczypiorkiem.
  • Ziemniaki po upieczeniu obrać lub nie - wg uznania i jakości skórki. Przekroić i ułożyć na talerzu razem z gzikiem (czyli naszym twarogiem ze śmietaną). 
  • Opcjonalnie możemy dodać jakieś kolorowe warzywo dla urozmaicenia kolorystycznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz