Kulebiak z kapustą i grzybami.
Moja pierwsza potrawa kresowa to kulebiak nadziewany kapustą kiszoną i grzybami. Przygotowałam jedną, długą roladę i nadałam jej kształt rogala. Można także ciasto podzielić i upiec dwa kulebiaki. Wierzch posypałam kminkiem, który równie dobrze zastąpić może czarnuszka. Kulebiak z kapustą i grzybami na pewno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Zwłaszcza, że podawałam go z czerwonym barszczem, który idealnie tu pasuje. Najlepiej smakuje na ciepło. Polecam.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
Nadzienie:
Wykonanie:
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mleka
- 1 jajko
- 30 g drożdży świeżych (lub 13 g suchych)
- 70 g masła (roztopionego)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- kminek lub czarnuszka
- roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu
Nadzienie:
- 300 g pieczarek
- 300 g kapusty kiszonej
- 2 małe cebule
- 20 g suszonych grzybów leśnych
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie:
- Przygotować rozczyn z drożdży (podgrzać lekko mleko, dodać cukier i drożdże, odstawić do wyrośnięcia).
- Do rozczynu dodać mąkę, jajko, płynne masło, sól i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia do czasu, aż podwoi swoją objętość.
- W czasie, gdy ciasto będzie wyrastało, przygotować nadzienie do kulebiaka. Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić, aby się namoczyły. Na oliwie podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, dodać obrane i pokrojone w kostkę pieczarki oraz namoczone i posiekane grzyby leśne (nie wylewać wody, w której się moczyły). Smażyć do czasu, aż odparuje nadmiar płynu.
- Kapustę kiszoną przepłukać wodą, jeśli jest zbyt kwaśna i poszatkować.
- Do garnka włożyć farsz grzybowy oraz kapustę, wlać wodę, w której moczyły się grzyby i dusić przez około 40 minut. W razie konieczności dolać jeszcze przegotowanej wody. Doprawić do smaku.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, na to wyłożyć przestudzony farsz i zwinąć jak roladę.
- Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem lub czarnuszką.
- Roladę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz