Kulebiak z kapustą i grzybami.

kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Moja pierwsza potrawa kresowa to kulebiak nadziewany kapustą kiszoną i grzybami. Przygotowałam jedną, długą roladę i nadałam jej kształt rogala. Można także ciasto podzielić i upiec dwa kulebiaki. Wierzch posypałam kminkiem, który równie dobrze zastąpić może czarnuszka. Kulebiak z kapustą i grzybami na pewno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Zwłaszcza, że podawałam go z czerwonym barszczem, który idealnie tu pasuje. Najlepiej smakuje na ciepło.  Polecam.




Składniki:

Ciasto drożdżowe:

    kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 30 g drożdży świeżych (lub 13 g suchych)
  • 70 g masła (roztopionego)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kminek lub czarnuszka 
  • roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu

Nadzienie:

  • 300 g pieczarek
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 małe cebule
  • 20 g suszonych grzybów leśnych
  • sól
  • pieprz
  • oliwa 

Wykonanie:

  • Przygotować rozczyn z drożdży (podgrzać lekko mleko, dodać cukier i drożdże, odstawić do wyrośnięcia).
  • Do rozczynu dodać mąkę,  jajko, płynne masło, sól i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia do czasu, aż podwoi swoją objętość.
  • W czasie, gdy ciasto będzie wyrastało, przygotować nadzienie do kulebiaka. Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić, aby się namoczyły. Na oliwie podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, dodać obrane i pokrojone w kostkę pieczarki oraz namoczone i posiekane grzyby leśne (nie wylewać wody, w której się moczyły). Smażyć do czasu, aż odparuje nadmiar płynu.
  • Kapustę kiszoną przepłukać wodą, jeśli jest zbyt kwaśna i poszatkować.
  • Do garnka włożyć farsz grzybowy oraz kapustę, wlać wodę, w której moczyły się grzyby i dusić przez około 40 minut. W razie konieczności dolać jeszcze przegotowanej wody. Doprawić do smaku.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, na to wyłożyć przestudzony farsz i zwinąć jak roladę.
  • Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem lub czarnuszką.
  • Roladę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.










Komentarze