piątek, 12 lutego 2016

Pierogi ze szpinakiem.

Mama do córki (godzina 6:00):
- Kochana wstajemy, nocka się skończyła.
- Nie chcę!, (kołdra wędruje jeszcze wyżej).
- No wstań, proszę Cię, dzisiaj już jest piątek. Słyszysz jak ptaki pięknie śpiewają?
- Piątek!, weekendu początek! :)
Jeszcze tylko kilka drobnych oznak niezadowolenia niewyspanej czterolatki i dzień wejdzie na właściwe tory :) Wczoraj przygotowałam pierogi ze szpinakiem. Niektórzy uważają, że jeśli już je lepić to w ilościach hurtowych. Nie mam tyle cierpliwości i pierogów przygotowuję na jeden, góra dwa obiady. Te z farszem szpinakowym bardzo mi smakowały, mąż jeszcze nie próbował, a dzieciaki uznały farsz za co najmniej kontrowersyjny (cytowanie ich sobie daruję ;) Jeżeli lubicie szpinak, to na pewno będziecie zadowoleni, polecam.

Składniki: 

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej - 0,80 zł
  • 125 ml wody
  • 1 jajko - 0,70 zł
  • sól

Farsz:

  • 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego - 4 zł
  • 200 g twarogu półtłustego - 3 zł
  • cebula - 0,50 zł
  • ząbek czosnku - 0,40 zł
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa

Wykonanie: 

  • Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne.
  • Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać szpinak, smażyć do czasu aż nadmiar płynu odparuje. Przestudzić.
  • Szpinak wymieszać z twarogiem, doprawić do smaku.
  • Ciasto rozwałkować, lepić pierogi.
  • Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz