Pierogi ze szpinakiem.
Mama do córki (godzina 6:00):
- Kochana wstajemy, nocka się skończyła.
- Nie chcę!, (kołdra wędruje jeszcze wyżej).
- No wstań, proszę Cię, dzisiaj już jest piątek. Słyszysz jak ptaki pięknie śpiewają?
- Piątek!, weekendu początek! :)
Jeszcze tylko kilka drobnych oznak niezadowolenia niewyspanej czterolatki i dzień wejdzie na właściwe tory :) Wczoraj przygotowałam pierogi ze szpinakiem. Niektórzy uważają, że jeśli już je lepić to w ilościach hurtowych. Nie mam tyle cierpliwości i pierogów przygotowuję na jeden, góra dwa obiady. Te z farszem szpinakowym bardzo mi smakowały, mąż jeszcze nie próbował, a dzieciaki uznały farsz za co najmniej kontrowersyjny (cytowanie ich sobie daruję ;) Jeżeli lubicie szpinak, to na pewno będziecie zadowoleni, polecam.
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Wykonanie:
- Kochana wstajemy, nocka się skończyła.
- Nie chcę!, (kołdra wędruje jeszcze wyżej).
- No wstań, proszę Cię, dzisiaj już jest piątek. Słyszysz jak ptaki pięknie śpiewają?
- Piątek!, weekendu początek! :)
Jeszcze tylko kilka drobnych oznak niezadowolenia niewyspanej czterolatki i dzień wejdzie na właściwe tory :) Wczoraj przygotowałam pierogi ze szpinakiem. Niektórzy uważają, że jeśli już je lepić to w ilościach hurtowych. Nie mam tyle cierpliwości i pierogów przygotowuję na jeden, góra dwa obiady. Te z farszem szpinakowym bardzo mi smakowały, mąż jeszcze nie próbował, a dzieciaki uznały farsz za co najmniej kontrowersyjny (cytowanie ich sobie daruję ;) Jeżeli lubicie szpinak, to na pewno będziecie zadowoleni, polecam.
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej - 0,80 zł
- 125 ml wody
- 1 jajko - 0,70 zł
- sól
Farsz:
- 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego - 4 zł
- 200 g twarogu półtłustego - 3 zł
- cebula - 0,50 zł
- ząbek czosnku - 0,40 zł
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- oliwa
Wykonanie:
- Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne.
- Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać szpinak, smażyć do czasu aż nadmiar płynu odparuje. Przestudzić.
- Szpinak wymieszać z twarogiem, doprawić do smaku.
- Ciasto rozwałkować, lepić pierogi.
- Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz