Kanapka BLT.
Wyobraźnia wyobraźnią, eksperymenty eksperymentami, ale trzeba też czasem wejść na przetarte ścieżki. Autostrady nawet. Kanapka BLT to amerykańska, czy szerzej - anglosaska, klasyka. Bacon, lettuce and tomato. Bekon, sałata, pomidor. To mogą być składniki domowego sandwicza, kanapki z delikatesów lub pozycja w menu jednego z fast foodów. Na ciepło lub na zimno. Na dowolnym pieczywie posmarowanym raczej majonezem niż masłem. Z dodatkowymi składnikami (ale raczej symbolicznie) lub zupełnie bez. Moja wersja ma delikatne ulepszenia. Ważne by chrupkość dobrze usmażonego boczku połączyła się z soczystością dojrzałych pomidorów w towarzystwie świeżej zielonej sałaty. Nie można oprzeć się tej kombinacji! Niebo w gębie ;)
Składniki:
- 1 bułka lub 2 kromki dowolnego ulubionego pieczywa
- 2 lub 3 plastry surowego boczku
- 1 duży pomidor
- 2 liście sałaty lodowej lub rzymskiej
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. angielskiej, dijon)
- kilka kropli tabasco (lub ostrego sosu bbq)
- szczypta suszonej bazylii
- Boczek usmażyć na patelni do momentu kiedy zacznie stawać się chrupki.
- Z pieczywa zrobić tosty lub pozostawić świeże. Posmarować mieszaniną majonezu i musztardy.
- Na dolnej kromce ułożyć plastry boczku. Następnie grubo krojone pomidory skropione tabasco i posypane bazylią. Kolejną warstwą mają być liście sałaty.
- Całość przykryć górną kromką. Ścisnąć lekko i szybko zjadać:)
Komentarze
Prześlij komentarz