wtorek, 16 lutego 2016

Kanapka BLT.

amerykańska kanapka z bekonem, BLT sandwich
Wyobraźnia wyobraźnią, eksperymenty eksperymentami, ale trzeba też czasem wejść na przetarte ścieżki. Autostrady nawet. Kanapka BLT to amerykańska, czy szerzej - anglosaska, klasyka. Bacon, lettuce and tomato. Bekon, sałata, pomidor. To mogą być składniki domowego sandwicza, kanapki z delikatesów lub  pozycja w menu jednego z fast foodów. Na ciepło lub na zimno. Na dowolnym pieczywie posmarowanym raczej majonezem niż masłem. Z dodatkowymi składnikami (ale raczej symbolicznie) lub zupełnie bez. Moja wersja ma delikatne ulepszenia. Ważne by chrupkość dobrze usmażonego boczku połączyła się z soczystością dojrzałych pomidorów w towarzystwie świeżej zielonej sałaty. Nie można oprzeć się tej kombinacji!  Niebo w gębie ;)



Składniki:

  • 1 bułka lub 2 kromki dowolnego ulubionego pieczywa
  • 2 lub 3 plastry surowego boczku
  • 1 duży pomidor
  • 2 liście sałaty lodowej lub rzymskiej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. angielskiej, dijon)
  • kilka kropli tabasco (lub ostrego sosu bbq)
  • szczypta suszonej bazylii 
Wykonanie:

  • Boczek usmażyć na patelni do momentu kiedy zacznie stawać się chrupki.
  • Z pieczywa zrobić tosty lub pozostawić świeże. Posmarować mieszaniną majonezu i musztardy.
  • Na dolnej kromce ułożyć  plastry boczku. Następnie grubo krojone pomidory skropione tabasco i posypane bazylią. Kolejną warstwą mają być liście sałaty.
  •  Całość przykryć górną kromką. Ścisnąć lekko i szybko zjadać:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz