Cebula nadziewana mięsem mielonym.
Do tej pory mięsem mielonym nadziewałam paprykę. Tym razem zamieniałam ją na cebulę. W lodówce miałam zapas filetów z udek kurczaka. Wydobyłam z głębi szafki maszynkę do mielenia i jej użyłam. Mięso drobiowe można zastąpić wieprzowym. Cebula ma przyjemny słodkawy smak i to najbardziej mnie w tym daniu urzeka. Najlepiej podawać je z ulubionym sosem. Tydzień z hasłem wymyślonym przez Maćka dobiega końca. Mam wielką nadzieję skosztować kiedyś jego przysmaku górników :)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 4 cebule
- 300 g mięsa mielonego (dałam drobiowe)
- 1 jajko
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- oliwa (do podsmażenia wydrążonego miąższu z cebuli)
- sól
- pieprz
- papryka słodka
Wykonanie:
- Cebule włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Wystudzić.
- Wystudzone cebule ściąć z góry i wydrążyć środek, który należy posiekać i podsmażyć na patelni.
- Do mięsa dodać posiekaną drobno marchew, jajko i podsmażoną cebulę. Wymieszać, doprawić do smaku.
- Cebule nadziewać farszem mięsnym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na dno włożyć 2 łyżki masła.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i zapiekać ok. 25 minut.
- Podawać z ulubionym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz