piątek, 29 kwietnia 2016

Cebula nadziewana mięsem mielonym.

cebula faszerowana mięsem mielonym
Do tej pory mięsem mielonym nadziewałam paprykę. Tym razem zamieniałam ją na cebulę. W lodówce miałam zapas filetów z udek kurczaka. Wydobyłam z głębi szafki maszynkę do mielenia i jej użyłam. Mięso drobiowe można zastąpić wieprzowym. Cebula ma przyjemny słodkawy smak i to najbardziej mnie w tym daniu urzeka. Najlepiej podawać je z ulubionym sosem. Tydzień z hasłem wymyślonym przez Maćka dobiega końca. Mam wielką nadzieję skosztować kiedyś jego przysmaku górników :)




Składniki:

  • 4 cebule
  • 300 g mięsa mielonego (dałam drobiowe)
  • 1 jajko
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • oliwa (do podsmażenia wydrążonego miąższu z cebuli)
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka

Wykonanie:

  • Cebule włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Wystudzić.
  • Wystudzone cebule ściąć z góry i wydrążyć środek, który należy posiekać i podsmażyć na patelni.
  • Do mięsa dodać posiekaną drobno marchew, jajko i podsmażoną cebulę. Wymieszać, doprawić do smaku.
  • Cebule nadziewać farszem mięsnym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na dno włożyć 2 łyżki masła.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i zapiekać ok. 25 minut.
  • Podawać z ulubionym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz