poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Zupa pomidorowo-kokosowa z grillowanym kurczakiem i salsą z gruszek.

zupa pomidorowa
Jak się okazuje połączenie pomidorów z kokosem było oczywiste nie tylko dla mnie ;) Swoją droga zawsze fascynowało mnie takie porozumienie, do którego prowadzi droga bez jakichkolwiek słów :) Niby podobne te nasze pomidorowe, ale jednak różne. Wiadomo przecież, że diabeł tkwi w szczegółach. Użycie wielu składników pozwoliło mi uzyskać ciekawy, złożony smak. Przede wszystkim dominują tu aromaty pomidorowo-kokosowe. Papryczka chili nadaje zupie ostrości, a mięta i sok z limonki świeżości. Za to marchewka i odrobina cukru równoważą te smaki, nadając daniu nieco słodkości. Maślany smak stanowi puentę. Bardzo lubię zupy o kremowej konsystencji, ale zawsze dodaję do nich jakiś chrupiący składnik. Tym razem postawiłam na salsę z gruszek oraz grillowanego kurczaka. Efekt taki, że Łooo! :)


Składniki:

Zupa:
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki Łowicz
  • 350 g passaty pomidorowej Łowicz
  • 1duża marchew
  • 2-3 łyżki mleczka kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków mięty
  • 2 łyżki masła
  • kawałek papryczki chili
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • sól

Dodatki:
  • 200 g filetów z piersi kurczaka, sól, pieprz
  • salsa: 2 gruszki, 1 mała czerwona cebula, natka pietruszki, sok z połowy limonki, 1 łyżeczka octu balsamicznego

Wykonanie:
  • Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Następnie podsmażyć na maśle. Dodać posiekaną papryczkę chili w ilości według uznania.
  • Obrać marchew i pokroić kostkę. Dodać do cebuli i dusić przez chwilę.
  • Dodać pomidory z puszki oraz passatę. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
  • Zupę zmiksować blenderem. Dodać mleczko kokosowe, sok z limonki i cukier. Doprawić też solą.
  • Kurczaka pociąć w paski, doprawić solą i pieprzem. Upiec w piekarniku z ustawioną funkcją grill.
  • Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Natkę pietruszki drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki., dodać sok z limonki oraz ocet balsamiczny.
  • Zupę podawać z kawałkami grillowanego kurczaka oraz salsą z gruszek. Smacznego :)

Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz