Kukurydziane muffinki bezglutenowe.
PS Właśnie podejrzałem, że Marzena zamiast sobie wygodnie chorować, dzielnie produkuje kolejne muffinki! Pasja (lub nałóg) ;)
Składniki:
- 80 g miękkiego masła
- 80 g drobnego cukru
- 130 g drobnej kaszki kukurydzianej
- 30 g mielonych migdałów
- 2 jajka
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szczypta lawendy
- cukier puder i lawenda do dekoracji
- Umieścić masło i cukier w misce i ubić na gładką kremową masę.
- Dodać pozostałe składniki i zmiksować.
- Nałożyć do natłuszczonej dobrze (masłem) formy muffinkowej.
- Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni (termoobieg) i piec około 15 - 20 minut, aż staną się złoto-brązowe.
- Gorące muffinki są bardzo delikatne. Należy poczekać do ostudzenia i wyjmować je z formy bardzo ostrożnie.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem i lawendą.
Komentarze
Prześlij komentarz