Pomidorowa z klopsikami i beszamelem.
Zupa pomidorowa z klopsikami i beszamelem to numer jeden mojego syna. Przepis na nią podpatrzyłam u koleżanki wiele lat temu. Na stałe zagościła w naszym menu. Jest bardzo dobra, a na drugi dzień nawet lepsza. Podaję ją z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Dodatek klopsików oraz beszamelu nadaje jej wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. Tą propozycją łagodnie przechodzę z z tematu zup do obecnego hasła, czyli "mielonego". Maciek rzucił mi wyzwanie przygotowania "zmielonej słodyczy" ;) Coś mi tam chodzi po głowie. Może uda mi się to zrealizować :)
PS. Mam maszynkę :)
Składniki:
PS. Mam maszynkę :)
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- ulubiona przyprawa do mięsa
- puszka pomidorów krojonych Łowicz
- koncentrat pomidorowy Łowicz
- 2 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- beszamel: 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki, mleko, szczyypta gałki muszkatołowej
- natka pietruszki
- makaron
Wykonanie:
- W garnku przygotować bulion warzywny.
- Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawą. Uformować małe kulki i obtoczyć je w mące pszennej.
- Klopsy wrzucać na gotujący się bulion i gotować ok. 20 minut.
- Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, mieszać aż składniki się połączą. Następnie wlać mleko (ok. 1 szkl.) i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Doprawić gałką muszkatołową.
- Sos beszamelowy wlewać powoli do bulionu, cały czas mieszając. Jeżeli utworzą się jakieś grudki to zbieram je sitkiem.
- Następnie dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Można dodać tylko koncentrat lub przecier. Ilość należy regulować według własnego smaku. Gotować przez chwilę.
- Zupę doprawić solą i pieprzem.
- Podaję z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz