Makowiec zawijany.
Miał być "zmielony deser" i jest. Ku uciesze mojej drugiej połówki :) Kiedy zastanawiałam się jakiego mielonego składnika użyć do przygotowania czegoś słodkiego, od razu na myśl przyszedł mi mak. W drugiej kolejności migdały, ale tym razem wybrałam małe czarne ziarenka. Upiekłam klasyczną roladę makową, przywołującą klimaty świąteczne. Nie jestem specjalistką w tego typu deserach, ale uważam swój wypiek za całkiem udany. W czasie, gdy krzątałam się w kuchni pomiędzy ciastem drożdżowym a masą makową, wciąż po głowie plątało się wspomnienie makowej piegowatości. To jedno z moich ulubionych powiedzonek Maćka : )
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Masa makowa:
Wykonanie:
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 80 ml letniego mleka
- 3 żółtka
- 70 g masła (roztopionego)
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
- Z mleka, cukru i drożdży przygotować rozczyn. Pozostawić na 15 minut.
- Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
- Odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Masa makowa:
- 250 g maku (użyłam zmielonego)
- 2 łyżki miodu
- 80 g cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g rodzynków
- skórka otarta z pomarańczy
- 1 łyżka miękkiego masła
- 3 białka
Wykonanie:
- Mak zalać gorącą wodą do przykrycia i odstawić. Po wystudzeniu dobrze odsączyć z płynu i dwukrotnie zmielić (użyłam już zmielonego, ta czynność wówczas odchodzi).
- Do maku dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm. Nałożyć masę makową, pozostawiając ok 2 cm ciasta z brzegu. Zwinąć w roladę, a końce założyć pod spód. Ciasto zwinąć w papier do pieczenia, pozostawiając ok. 1 cm luzu między ciastem a papierem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 40 minut.
- Można roladę polukrować.
pysznie wygląda :) klasyka w najlepszym wydaniu :)
OdpowiedzUsuń