Gołąbki z dodatkiem jabłka i brązowego ryżu.
Składniki:
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 100 g brązowego ryżu
- 2 (1+1) kwaśne jabłka (np. szara reneta)
- 1 cebula
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz
- olej
- kapusta (włoska, biała, pekińska)
- puszka krojonych pomidorów
- 1/2 litra bulionu
- Kapustę podzielić na liście i odciąć twarde części. Zanurzyć we wrzątku na 5 minut. Odsączyć.
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju.
- 1 jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Ryż ugotować.
- W misce wymieszać mielone mięso z cebulą, jabłkiem, ryżem i majerankiem. Dodać sól i pieprz.
- Nakładać po łyżce farszu na liść i zawijać ściśle i dokładnie.
- Naczynie żaroodporne wyłożyć luźnymi liśćmi kapusty i ułożyć na nich ciasno gołąbki.
- Poukładać w przerwach ćwierćplasterki drugiego jabłka i zalać pomidorami z puszki i bulionem. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę luźnych liści kapusty.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 3 godziny.
- Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz