Migdałowe muffinki bezglutenowe.
Proste babeczki, składające się tylko z kilku składników. Przez to, że nie ma w nich ani grama mąki są niezwykle miękkie i delikatne. Natomiast wierzch jest chrupiący. Podczas pieczenia lekko wyrosły i przybrały grzybowy kształt. Efekt nie był zamierzony, ale nie mam nic przeciwko takiemu obrotowi sprawy. Dobrze, że zdążyłam spróbować moich migdałowych muffinek, zanim katar podstępnie zubożył mnie o dwa zmysły ;)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 3 jajka
- 130 g cukru
- 200 g zmielonych migdałów bez skórki (na piasek)
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 3/4 łyżeczki przyprawy do pierników
Wykonanie:
- Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
- Dodać sok z cytryny, przyprawę do pierników oraz zmielone migdały. Delikatnie wymieszać.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 4/5 ich wysokości.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut.
- Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Są pyszne. Dziękuję za przepis.🌷
OdpowiedzUsuń