Migdałowe muffinki bezglutenowe.

muffinki bezglutenowe
Proste babeczki, składające się tylko z kilku składników. Przez to, że nie ma w nich ani grama mąki są niezwykle miękkie i delikatne. Natomiast wierzch jest chrupiący. Podczas pieczenia lekko wyrosły i przybrały grzybowy kształt. Efekt nie był zamierzony, ale nie mam nic przeciwko takiemu obrotowi sprawy. Dobrze, że zdążyłam spróbować moich migdałowych muffinek, zanim katar podstępnie zubożył mnie o dwa zmysły ;)





Składniki:

  • 3 jajka
  • 130 g cukru
  • 200 g zmielonych migdałów bez skórki (na piasek)
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do pierników

Wykonanie:

  • Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. 
  • Dodać sok z cytryny, przyprawę do pierników oraz zmielone migdały. Delikatnie wymieszać.
  • Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 4/5 ich wysokości.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut.
  • Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze

Prześlij komentarz