niedziela, 17 kwietnia 2016

Muffinki jak tosty francuskie.


tosty francuskie, muffinki z chleba tostowego
Trudno o prostszy przepis niż francuskie tosty. Przerobienie ich na muffinkową modłę ciut komplikuje sprawę, ale ma tę zaletę, że możemy podać większą ilość w jednym czasie. No i forma wydaje się atrakcyjniejsza, chociaż to oczywiście rzecz gustu. Tosty francuskie to sposób na szybkie i pyszne śniadanie, a jednocześnie pomysł na wykorzystanie pieczywa, które niekoniecznie przynieśliśmy przed chwilą z piekarni. Baza dla nich może  być właściwie dowolna. Ja użyłem dziś chleba tostowego, ale chętnie widziałbym w tej roli np. chałkę. Muffinki wprost wołały o skontrastowanie jakimś mocnym, kwaśnym smakiem i odnaleziony w lodówce domowy dżem porzeczkowy okazał się dla nich świetnym partnerem. Kończymy tydzień muffinkowy, bo hasło następnego tygodnia strasznie się już niecierpliwi ;)

tosty francuskie, muffinki jak tosty francuskieSkładniki:

  • 6 kromek chleba tostowego pokrojonych w kostkę
  • 1/2 jabłka obranego i pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka (maślanki, kefiru)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • masło

Wykonanie:


french toasts muffins, muffinki śniadaniowe
  • Formę muffinkową wysmarować masłem.
  • Jajka, mleko, cukier, cynamon i wanilię wymieszać porządnie (można zmiksować).
  • Nałożyć do foremek połowę chleba i zalać połową płynu.
  • Nałożyć kostki jabłka.
  • Powtórzyć z drugą połową chleba i masy jajecznej.
  • Odczekać kilka minut dla nasiąknięcia pieczywa i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni na około 20 minut.
  • Podawać gorące z dżemem lub sezonowymi owocami.



1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie! :)

    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń