Muffinki jak tosty francuskie.
Trudno o prostszy przepis niż francuskie tosty. Przerobienie ich na muffinkową modłę ciut komplikuje sprawę, ale ma tę zaletę, że możemy podać większą ilość w jednym czasie. No i forma wydaje się atrakcyjniejsza, chociaż to oczywiście rzecz gustu. Tosty francuskie to sposób na szybkie i pyszne śniadanie, a jednocześnie pomysł na wykorzystanie pieczywa, które niekoniecznie przynieśliśmy przed chwilą z piekarni. Baza dla nich może być właściwie dowolna. Ja użyłem dziś chleba tostowego, ale chętnie widziałbym w tej roli np. chałkę. Muffinki wprost wołały o skontrastowanie jakimś mocnym, kwaśnym smakiem i odnaleziony w lodówce domowy dżem porzeczkowy okazał się dla nich świetnym partnerem. Kończymy tydzień muffinkowy, bo hasło następnego tygodnia strasznie się już niecierpliwi ;)
Składniki:
- 6 kromek chleba tostowego pokrojonych w kostkę
- 1/2 jabłka obranego i pokrojonego w drobną kostkę
- 2 jajka
- 50 ml mleka (maślanki, kefiru)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- nasionka z 1 laski wanilii
- masło
Wykonanie:
- Formę muffinkową wysmarować masłem.
- Jajka, mleko, cukier, cynamon i wanilię wymieszać porządnie (można zmiksować).
- Nałożyć do foremek połowę chleba i zalać połową płynu.
- Nałożyć kostki jabłka.
- Powtórzyć z drugą połową chleba i masy jajecznej.
- Odczekać kilka minut dla nasiąknięcia pieczywa i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni na około 20 minut.
- Podawać gorące z dżemem lub sezonowymi owocami.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w konkursie na moim blogu! :)