Zupa z buraków i jabłek.
Składniki:
- 500 g upieczonych (lub ugotowanych) buraków
- 2 jabłka
- 4 szalotki
- 100 ml białego wina
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 2 łyżki (1+1) octu balsamicznego
- 1 łyżka syropu malinowego
- 3 łyżki białego serka kremowego
- 1 łyżka chrzanu
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól i pieprz
- oliwa
- 3 szalotki posiekać i zeszklić w garnku na oliwie.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka (połówkę jabłka odłożyć) i podsmażyć do lekkiego skarmelizowania.
- Dodać pokrojone w kostkę buraki (odłożyć około 100 g).
- Podlać białym winem i zwiększyć ogień. Po 2 minutach dodać bulion i 1 łyżkę octu balsamicznego.
- Gotować na zmniejszonym ogniu około 15 minut.
- Zdjąć z ognia, dolać śmietankę i zmiksować dokładnie. Doprawić solą i pieprzem wg smaku.
- Przetrzeć przez sito jeżeli chcemy uzyskać delikatniejszy i wykwintniejszy efekt.
- Serek wymieszać z chrzanem i listkami otartymi z 3 gałązek tymianku.
- 1 szalotkę, 1/2 jabłka i kawałek buraka pokroić w kostkę i zamarynować w occie balsamicznym i syropie malinowym. Po kilku minutach rozłożyć na talerze.
- Rozlać zupę i do każdej porcji dodać łyżkę serka z chrzanem i tymiankiem oraz kilka całych gałązek tego zioła.
Komentarze
Prześlij komentarz