niedziela, 17 kwietnia 2016

Zupa z buraków i jabłek.

zupa buraczano-jabłkowa, kremowa zupa z buraków, barszcz z jabłkami,
Chciałbym już bardzo przyrządzić jakąś wiosenną zupę, ale wciąż jeszcze nie widzę na nią składników w lokalnych warzywniakach. Sam bliższy jestem wrażeniom zimowego przemarznięcia, o których tak ładnie pisze Marzena. Oczywiście, co się odwlecze... Ale na razie proponuję danie, które przynależy raczej do zimniejszych pór. Delikatna, łagodna, czarująca kolorem zupa, którą nazwaliśmy w domu witaminową bombą. Przy okazji ubyło znów trochę jabłek z toreb, które tachamy co chwila ze szkoły ;)                                                                                  


 Składniki:

  • 500 g upieczonych (lub ugotowanych) buraków
  • 2 jabłka
  • 4 szalotki
  • 100 ml białego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki  (1+1) octu balsamicznego 
  • 1 łyżka syropu malinowego
  • 3 łyżki białego serka kremowego
  • 1 łyżka chrzanu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól i pieprz
  • oliwa
Wykonanie:

  • 3 szalotki posiekać i zeszklić w garnku na oliwie.
  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka (połówkę jabłka odłożyć) i podsmażyć do lekkiego skarmelizowania.
  • Dodać pokrojone w kostkę buraki (odłożyć około 100 g).
  • Podlać białym winem i zwiększyć ogień. Po 2 minutach dodać bulion i 1 łyżkę octu balsamicznego.
  • Gotować na zmniejszonym ogniu około 15 minut.
  • Zdjąć z ognia, dolać śmietankę i zmiksować dokładnie. Doprawić solą i pieprzem wg smaku.
  • Przetrzeć przez sito jeżeli chcemy uzyskać delikatniejszy i wykwintniejszy efekt.
  • Serek wymieszać z chrzanem i listkami otartymi z 3 gałązek tymianku.
  • 1 szalotkę, 1/2 jabłka i kawałek buraka pokroić w kostkę i zamarynować w occie balsamicznym i syropie malinowym. Po kilku minutach rozłożyć na talerze.
  • Rozlać zupę i do każdej porcji dodać łyżkę serka z chrzanem i tymiankiem oraz kilka całych gałązek tego zioła.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz