Zupa marchewkowo-imbirowa z mleczkiem kokosowym.

zupa marchewkowo kokosowaDochodzę do wniosku, że obecne hasło tygodnia powinno nosić nazwę zupy krem. Przynajmniej na moje potrzeby :) Przygotowałam kolejną kremową, aksamitną zupę. Tym razem w garnku zagościły marchew, duża ilość imbiru oraz mleczko kokosowe. Danie dość ostre, bo takie lubię. Jednak można wprowadzać wszelkie modyfikacje w tym zakresie. Jeżeli ktoś ma ochotę na dodanie groszku ptysiowego, tudzież grzanek, proszę czuć się swobodnie :) Polecam, mnie bardzo ta zupka smakowała.




Składniki:

  • 750 g marchewki
  • 1 cebula 
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • 2 nieduże ziemniaki
  • kawałek imbiru (ilość według uznania)
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
  • Marchew oraz ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Dusić przez chwilę.
  • Dodać starty na tarce imbir, dolać bulion i gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
  • Zmiksować blenderem na gładką konsystencję, dodać mleczko kokosowe i doprawić do smaku.

Komentarze