piątek, 29 kwietnia 2016

Paje z wołowiną i pieczarkami.

paje z mieloną wołowiną i pieczarkami,
Kiedyś walijscy górnicy zabierali je do pracy na drugie śniadanie. Później Australijczycy wynieśli je niemal do rangi narodowego dania, mnożąc rodzaje farszów. Na początku lat dziewięćdziesiątych jakiś australijski Polak próbował rozpropagować je w naszym kraju i przez kilka lat pojawiały się tu i ówdzie w fastfoodowej wersji. Ja proponuję dziś paje na sposób, który wydaje mi się podstawowy i najbardziej tradycyjny - z mieloną wołowiną. Takie wytrawne ciastka są świetną gorącą przekąską - codzienną lub imprezową. Świetnie sprawdzą się też na zimno, jako drugie śniadanie do pracy (nie tylko dla górników!). Ten mój przepis kojarzy się z niedawnym hasłem tygodnia, tak samo jak klopsiki Marzeny łączą dwa nasze ostatnie zadania :)

Składniki:

Farsz:
  • 100 g mielonej wołowiny
  • 100 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • oliwa
  • sól i pieprz
Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • spora szczypta soli
  • 1 łyżka wody
Wykonanie:

    pie, paje z wołowym ragout
  • Posiekane zimne masło, sól i mąkę połączyć w misce i szybko wyrobić, aż zacznie przypominać kruszonkę.
  • Dodać zimne jajko i takąż wodę i również szybko zagnieść. Uformować w kulę i schować do lodówki.
  • Na dużej patelni zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę (3 - 5 minut). Dodać roztarty z solą czosnek.
  • Po kolejnej minucie dorzucić pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć około 5 minut.
  • Zwiększyć ogień i dodać mięso. Smażyć mieszając kilka minut do zbrązowienia.
  • Dodać pokrojoną w drobną kostkę i zblanszowaną marchew. Dołożyć przecier i przyprawy.
  • Zmniejszyć ogień i dusić 15 - 20 minut.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 6 części.
  • Z każdej części oddzielić 2/3 i powkładać do natłuszczonej formy muffinkowej.
  • Ugnieść ciasto by wypełniało formę w kształcie miseczek.
  • Nałożyć w zagłębienia farsz i przykryć daszkami z pozostałej części ciasta, łącząc je z brzegami.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 25 - 30 minut (do zrumienienia).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz