wtorek, 19 kwietnia 2016

Zupa porowo-jabłkowa.

zupa z jabłekSzukając inspiracji na wykorzystanie jabłek w zupie, natknęłam się na przepis na zupę porowo-jabłkową. Dość intrygujące połączenie. Ciekawość jednak zwyciężyła. A efekt? Mnie smakowała, choć może uchodzić za danie kontrowersyjne. Na pewno warta wypróbowania. Bardzo odpowiadają mi takie kulinarne poszukiwania, ponieważ ich logicznym następstwem jest odkrywanie nowych smaków i wzbogacanie naszego codziennego menu.




Składniki:


  • 2 pory (tylko białe i jasnozielone części)
  • 2-3 jabłka
  • 2 ziemniaki
  • 3 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 małe plasterki papryki chili
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • posiekane orzechy (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • Por umyć, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Dodać paprykę chili.
  • Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić i dodać do pora. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do pora. Podsmażać chwilę.
  • Dodać bulion i gotować pod przykryciem ok. 25 minut.
  • Zupę zmiksować blenderem.
  • Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Gdyby była zbyt gęsta można rozrzedzić bulionem lub wodą.
  • Podawałam z posiekanymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz