Zupa porowo-jabłkowa.
Składniki:
- 2 pory (tylko białe i jasnozielone części)
- 2-3 jabłka
- 2 ziemniaki
- 3 szkl. bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 2 małe plasterki papryki chili
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- posiekane orzechy (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Por umyć, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Dodać paprykę chili.
- Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić i dodać do pora. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do pora. Podsmażać chwilę.
- Dodać bulion i gotować pod przykryciem ok. 25 minut.
- Zupę zmiksować blenderem.
- Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Gdyby była zbyt gęsta można rozrzedzić bulionem lub wodą.
- Podawałam z posiekanymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz