Zupa serowa z brokułami.
Chciałem, żeby zupa serowa miała naprawdę serowy smak. Dlatego brokuły przygotowałem osobno i połączyłem z resztą dania tuż przed podaniem. Dzięki temu ten zielony, zdrowy składnik dodaje zupie struktury i odżywczych wartości, ale jej smak pozostaje wybitnie czysto serowy. Szczególnie, jeśli użyjemy wyrazistego, ostrego gatunku sera. Dzięki takiemu sposobowi przyrządzania także kolor pozostaje niezmącony - kremowo-żółty. Zupę można podać z grzankami podsmażonymi na złoty kolor i myślę, że w takim zestawie może już stanowić pełnoprawny, choć lekki, obiad.
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 100 g kremowego serka topionego
- 100 g startego ostrego żółtego sera
- 2 ziemniaki
- 1/2 brokuła
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego kminku
- sól i pieprz
- oliwa
- opcjonalnie grzanki
- Brokuła podzielić na różyczki i zblanszować lub podgotować krótko na parze bądź w mikrofalówce. Ma zmięknąć lecz pozostać jędrny i żywo zielony. Odsączyć i odłożyć.
- Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie w garnku.
- Dodać bulion, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz serek topiony i gotować około 20 minut.
- Dodać przyprawy oraz żółty ser i poczekać aż zacznie się rozpuszczać.
- Garnek zdjąć z ognia i zmiksować zupę blenderem.
- Dodać brokuła i (jeśli chcemy) grzanki i podawać.
Uwielbiam zupy, ta na pewno też by mi posmakowała.
OdpowiedzUsuńOczywiście - proszę spróbować :)
Usuń