Sałatka z serem, szynką i ogórkiem konserwowym.
To jedna z moich ulubionych sałatek. Ser, szynka, ogórek konserwowy i kukurydza stanowią dla siebie idealne towarzystwo. Często gości na moim stole w czasie spotkań rodzinnych. Żeby ułatwić sobie zadanie, kupuję ser oraz szynkę pokrojone już w plastry. Wówczas szybko można nadać im kształt pasków. Przepis zdradziła mi wiele lat temu znajoma z pracy i tak ze mną został :) Okoliczności przyrody są zachwycające. Balkon ogarnięty, kurtki zimowe schowane. Z otwartymi ramionami wyczekujemy ciepłych dni. Takich jak ten dzisiejszy :)
Składniki:
- 150 g sera żółtego
- 150 g szynki konserwowej
- 140 g kukurydzy
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2-3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Ser oraz szynkę pokroić w miarę jednolite paski.
- Ogórki pokroić w drobną kostkę.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać majonez, przyprawy i wymieszać.
- Ser i szynka są już solone, także dobrze na początku posolić tylko odrobinę. Następnie odstawić sałatkę do lodówki na 1-2 godziny. Wtedy smaki się wymieszają, ewentualnie jeszcze dosolić.
Komentarze
Prześlij komentarz