sobota, 2 kwietnia 2016

Sałatka z serem, szynką i ogórkiem konserwowym.


To jedna z moich ulubionych sałatek. Ser, szynka, ogórek konserwowy i kukurydza stanowią dla siebie idealne towarzystwo. Często gości na moim stole w czasie spotkań rodzinnych. Żeby ułatwić sobie zadanie, kupuję ser oraz szynkę pokrojone już w plastry. Wówczas szybko można nadać im kształt pasków. Przepis zdradziła mi wiele lat temu znajoma z pracy i tak ze mną został :) Okoliczności przyrody są zachwycające. Balkon ogarnięty, kurtki zimowe schowane. Z otwartymi ramionami wyczekujemy ciepłych dni. Takich jak ten dzisiejszy :)


Składniki:

  • 150 g sera żółtego
  • 150 g szynki konserwowej
  • 140 g kukurydzy
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól 
  • pieprz

Wykonanie: 

  • Ser oraz szynkę pokroić w miarę jednolite paski.
  • Ogórki pokroić w drobną kostkę.
  • Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  • Natkę pietruszki drobno posiekać.
  • Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać majonez, przyprawy i wymieszać.
  • Ser i szynka są już solone, także dobrze na początku posolić tylko odrobinę. Następnie odstawić sałatkę do lodówki na 1-2 godziny. Wtedy smaki się wymieszają, ewentualnie jeszcze dosolić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz