piątek, 8 kwietnia 2016

Sałatka z serem, fasolką flagolet i kiszonym ogórkiem.

sałatka serowa z faloką i ogórkiem
Ta serowa sałatka to krewniaczka sałatki Marzeny. Bezmięsna siostrzyczka ;) Zielona fasolka flagolet daje białkowy wsad, ogórki orzeźwiającą kwaśność, bazylia przenika i spaja wszystko charakterystycznym aromatem. Aha... ser - przecież to serowa sałatka! Ser jest tym elementem, który łączy całość, w ten specyficzny ostrawo-mazisty, jedyny w swoim rodzaju i lekko grzeszny sposób. Czy ktoś mnie rozumie? ;) Przy okazji opisywania swojej serowej sałatki Marzena zachwycała się wiosną - ta usłyszała to i zaczęła się z nami lekko droczyć. Takie są uroki życia na północy. Za to mamy zawsze mnóstwo świeżego morskiego powietrza, a niektórzy twierdzą, że można się odżywiać tylko nim. I słońcem. OK, tylko jak wyglądałyby wtedy kulinarne blogi?! ;)

Składniki:

  • 1 puszka fasolki flagolet
  • 75 g startego żółtego sera (najlepiej ostrego)
  • 5 kiszonych ogórków (mocno kwaśnych)
  • 1/2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka suszonej bazylii (lub około 10 posiekanych listków świeżej)
  • sól i pieprz
Wykonanie:

  • Fasolkę odsączyć i przepłukać.
  • Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Wszystkie składniki połączyć w misce i wymieszać dokładnie lecz delikatnie.
  • Odstawić na 1 godzinę.

3 komentarze:

  1. :) Fajna sałatka i można dać jeszcze więcej bazylii, bo to wbrew pozorom kluczowy element.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie!

    Zapraszam na konkurs, który jest na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń