Kokosowe polędwiczki z kurczaka z salsą z truskawek i mango.
Kurczak:
- 8 polędwiczek
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- olej
- sól i pieprz
- 1/2 mango - obrane i pokrojone w kostkę
- 6 dużych - truskawek pokrojonych w kostkę
- 2 szalotki - posiekane
- 3 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki
- 1 łyżka sosu sweet mango chilli lub podobnego (słodko-pikantnego)
- Polędwiczki oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą i odstawić.
- W jednym głębokim talerzu zmieszać skrobię z czosnkiem.
- W drugim rozbełtać jajko.
- W kolejnym połączyć wiórki, bułkę tartą i paprykę. Dodać 1/2 łyżeczki soli.
- Polędwiczki obtoczyć w mące ziemniaczanej, następnie w jajku i wiórkach. Przełożyć na natłuszczoną kratkę i skropić obficie olejem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 - 220 stopni na 10 - 20 minut. Panierka musi stać się złota, a kurczak upieczony w środku.
- Podawać w towarzystwie salsy przygotowanej w trakcie pieczenia kurczaka i ćwiartek limonki. Można dodatkowo podać łyżkę słodko-pikantnego chutneya np. z mango, papai, papryki itd.
Świetne połączenia smaków!Chętnie skorzystam z pomysłu ; zapraszam na roladki mięsne w kilku wersjach ;pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/Roladki%20mi%C4%99sne