Tagliatelle z sosem bolognese.
Siedzę sobie przed komputerem i zastanawiam się co napisać o moim daniu. Chwilowy brak weny ;) Na to wchodzi do pokoju moja córka. Pytam:
- Co byś napisała o makaronie?
Odpowiedź:
- Makaron jest super!
Jakie to proste :) Ale rzeczywiście coś w tym jest! Tagliatelle przygotowałam sama. Sos mięsno-pomidorowy potraktowałabym jako wersję jego bolońskiego pierwowzoru. Niektórych składników tu nie ma, inne zaś dodałam według naszych preferencji smakowych. Ale przecież chyba o to chodzi w gotowaniu, żeby szukać, zmieniać, odkrywać :) O to przecież chodzi w życiu :) :)
Składniki:
Makaron:
Wykonanie:
Sos:
Wykonanie:
- Co byś napisała o makaronie?
Odpowiedź:
- Makaron jest super!
Jakie to proste :) Ale rzeczywiście coś w tym jest! Tagliatelle przygotowałam sama. Sos mięsno-pomidorowy potraktowałabym jako wersję jego bolońskiego pierwowzoru. Niektórych składników tu nie ma, inne zaś dodałam według naszych preferencji smakowych. Ale przecież chyba o to chodzi w gotowaniu, żeby szukać, zmieniać, odkrywać :) O to przecież chodzi w życiu :) :)
Składniki:
Makaron:
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oliwy
Wykonanie:
- Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto.
- Pozostawić na 20 minut pod przykryciem.
- Rozwałkować cienko, następnie kroić na wąskie paski.
- Gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut.
Sos:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 300 g mięsa mielonego (wieprzowego lub mieszanego)
- 1/2 szkl. czerwonego wina
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- sól
- pieprz
- oregano
- oliwa
Wykonanie:
- Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie.
- Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli, podsmażyć.
- Dodać mięso, wymieszać i dusić przez chwilę.
- Następnie wlać wino, dusić prze chwilę.
- Dodać pomidory, wymieszać i dusić pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Od czasu do czasu mieszać.
- Można dolać trochę bulionu, gdyby płyn z sosu zbytnio odparował.
- Na końcu doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz