środa, 27 kwietnia 2016

Tagliatelle z sosem bolognese.

spaghetti bolognese
Siedzę sobie przed komputerem i zastanawiam się co napisać o moim daniu. Chwilowy brak weny ;) Na to wchodzi do pokoju moja córka.       Pytam:
- Co byś napisała o makaronie?
Odpowiedź:
- Makaron jest super!
Jakie to proste :) Ale rzeczywiście coś w tym jest! Tagliatelle przygotowałam sama. Sos mięsno-pomidorowy potraktowałabym jako wersję jego bolońskiego pierwowzoru. Niektórych składników tu nie ma, inne zaś dodałam według naszych preferencji smakowych. Ale przecież chyba o to chodzi w gotowaniu, żeby szukać, zmieniać, odkrywać :) O to przecież chodzi w życiu :) :)

Składniki:

Makaron: 

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oliwy

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto.
  • Pozostawić na 20 minut pod przykryciem.
  • Rozwałkować cienko, następnie  kroić na wąskie paski. 
  • Gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut.

Sos:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowego lub mieszanego)
  • 1/2 szkl. czerwonego wina
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • oliwa

Wykonanie:

  • Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie.
  • Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli, podsmażyć.
  • Dodać mięso, wymieszać i dusić przez chwilę.
  • Następnie wlać wino, dusić prze chwilę.
  • Dodać pomidory, wymieszać i dusić pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Od czasu do czasu mieszać.
  • Można dolać trochę bulionu, gdyby płyn z sosu zbytnio odparował.
  • Na końcu doprawić do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz