Omlet serowo-bazyliowy z karmelizowaną szalotką i pomidorkami cherry.
Składniki:
- 2 jajka
- 5 łyżek startego cheddara (lub innego sera)
- 2 łyżki (1+1) posiekanej bazylii
- 4 pomidorki cherry
- 1 szalotka
- oliwa
- sól i pieprz
- Szalotkę przekroić na pół i podzielić na płatki. Smażyć na oliwie na małym ogniu lekko oprószone solą i pieprzem.
- Dodać pomidorki przekrojone na pół - przekrojoną stroną do dołu.
- Smażyć do momentu kiedy szalotka się zrumieni i skarmelizuje, a pomidorki zaczną puszczać sok. Zdjąć z patelni.
- Jajka wbić do miseczki, dodać łyżkę posiekanej bazylii oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
- Pod patelnią po szalotce i pomidorkach zwiększyć ogień do maksimum. Wlać jajka, a po chwili zmniejszyć ogień do małego.
- Podnosić widelcem ścinające się brzegi omleta i przechylając patelnię wlewać masę jajeczną z wierzchu.
- Kiedy wierzch będzie niemal ścięty posypać omlet startym serem.
- Złożyć delikatnie omlet na pół i na wolną część patelni włożyć z powrotam pomidorki i szalotkę do podgrzania.
- Podawać i zjadać natychmiast, póki gorące.
Komentarze
Prześlij komentarz